Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

territori cultural

L’esperit educatiu de la República inspira l’exposició “L’escola Il·luminada”

L’auditori de Vinaròs acull una mostra que reflecteix la reforma impulsada per la República en l’àmbit d’un ensenyament laic i igualitari

L’exposició mostra una escola que valorava la pràctica, la natura, el debat, el diàleg i l’aprenentatge adaptat a les persones

alícia coscollano i masip

Emmarcada dins de la programació de les III Jornades de la Memòria Històrica organitzades per diferents agents a Vinaròs, l’exposició L’Escola il·luminada que acull l’auditori municipal era inaugurada ahir dissabte a la tarda per l’alcalde de Vinaròs, Enric Pla, acompanyat pel regidor de Recursos Humans, David Adell. Una mostra amb diferents panells explicatius que efectua un recorregut per una de les sis grans reformes de la República, la de l’ensenyament, com precisava Pla durant l’acte inaugural. “La República va abordar per primera, i dissortadament, podríem dir que per última vegada la possibilitat d’una escola moderna, laica i renovadora en les seus formes i en el seu fons”. Una escola que a espanya aterrava sobre l’escola de la Llei Moyano de 1857. Que no existia en molts municipis menuts i que estava dominada per l’església i les oligarquies, “per primera vegada es planteja l’educació com un factor de igualtat, de promoció social i com un factor d’arribar a donar les mateixes oportunitats a tothom. Per primera vegada va ser així a la nostra història, amb la reforma de la República”.

Testimonis de persones que van poder passar per les escoles de la República són acollits pels diversos panells, juntament amb les seus imatges i altres fotografies de l’època. Vitrines que també mostren veritables joies en format llibre d’escolarització que, com sempre, sorprenen per la seua actualitat, en el que simbolitza tota una oda a un ensenyament modern del qual va fer sempre gala la República espanyola a les aules.

 

Les noves idees pedagògiques que funcionaven per tota Europa també van tenir el seu recolzament amb la República, que les va introduir als centres educatius de l’estat. “Molta gent les ha pogut conèixer a traves de pel·lícules com ara “La Lengua de las mariposas”, en la qual Fernando Fernán Gómez interpreta a un mestre republicà i que realitza una aproximació a una escola que valora la pràctica, la natura, el debat, el diàleg i l’aprenentatge adaptat a les persones”. “Va ser un a etapa molt important, ja que la República va finalitzar moltes de les escoles que s’havien iniciat en l’etapa anterior de la dictadura de Primo de Rivera, escoles com la que tenim a Vinaròs, la Misericòrdia, i altres de la comarca que aporten la visió d’una escola amb mitjans”.

Una etapa “molt rapida, dissortadament, ja que a partir del 1936 en alguns llocs i de 1939 en altres, va tornar la vella escola, la escola inquisitorial, discriminatòria, i basada en valors aliens a la ciència, progres i al coneixement laic”, com recordava Pla ahir, el quall també dedicava un record a les Missions Pedagògiques.

Respecte al que es pot trobar actualment d’aquest esperit republicà a les escoles, del que queda d’aquella filosofia d’ensenyament, es va rescatar a finals dels anys 60 i principis dels 70 en algunes experiències a Catalunya, amb l’escola de Rosa Sensat, per exemple, el que ha representat la revista Quaderns de pedagogia a més de tots els moviments de renovació pedagògica a les acaballes del franquisme i primera etapa de la transició democràtica, tot i que per diferents pressions, editorials i la incapacitat de finalitzar en el doble sistema d’una escola pública i una concertada, i tantes coses més, no ha arribat a bon port. De fet, tots els països que tenen un sistema educatiu remarcable tenen 100% una escola pública i basada en una formació molt amplia del professorat. Aspectes molt similars als de l’ensenyament de la II República.

 

 

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.