Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

territori cultural

"A frec del seu nom", vida, obra i lluita de Xavier Romeu

Associació Cultural Jaume I

A FREC DEL SEU NOM, es el títol del llibre sobre la vida i fets de Xavier Romeu i Jover (1941-1983), que l’Associació Cultural Jaume I ens vol donar a conèixer de la mà dels seus autors Josep Guia i Maria Conca. S’han escolat ja trenta-quatre anys des que un absurd accident de cotxe se’l va endur sent encara jove, justament quan es trobava immers en el seu compromís polític independentista, i en els treballs sobre lingüística. Cal dir que Xavier Romeu tenia una personalitat polifacètica era un jove escriptor aventurer i honest; un lingüista acurat, treballador i poliglota; un autor i traductor d’obres dramàtiques, professor de dicció i d’història del teatre; un autor de relats breus, novel·les i articles d’assaig periodístics; un lluitador per la independència, la unificació nacional catalana i el socialisme; un esperit lliure que va saber enfrontar-se als convencionalismes socials i fugir de les dependències econòmiques.

Com diuen els qui l’han estudiat a fons ( i aquestos son els autors del llibre) la figura de Xavier cada vegada es feia més enigmàtica i més interessant i sobretot més polièdrica i més senzilla. Així es com era Xavier.

Els seus autors diuen sobre ell. “Esperem haver sabut transmetre al lector la vida, l’obra i la lluita d’un intel·lectual del segle XX, d’un home lliure que va destacar pels seus coneixements enciclopèdics i per la seva fidelitat a la llengua catalana i a la classe treballadora; d’un lluitador immers en els afers polítics i culturals de la nació catalana completa, el relat de la vida del qual es converteix en un retaule que explica una gran part del passat pròxim i que ajuda a entendre el present. Xavier Romeu mereix ser recordat i llegit. “

Però de tot això ens parlaran els seus autors Maria Conca, i Josep Guia.

Maria, ja va estar entre nosaltres fa 29 anys (cosa que indica la perseverança de la nostra entitat) per presentar el seu llibre “Els refranys Catalans”, compendi de molts dels refranys que es parlen a les nostres terres, entre ells molts de Vinaròs, i Josep fa 5 anys.

Maria Conca i Josep Guia, estaran a la biblioteca el divendres 27 a les 7 de la tarde.

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.