Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

territori cultural
Estudiants de secundària s’apropen a la literatura catalana al campus Terres de l’Ebre de la URV

Estudiants de secundària s’apropen a la literatura catalana al campus Terres de l’Ebre de la URV

Més d’un centenar de joves que estudien Batxillerat de la branca d’Humanitats i Ciències Socials han participat aquest matí en una jornada de conferències i tallers alguns d’ells centrats en el poeta tortosí Gerard Vergés

Més d’un centenar d’estudiants de Batxillerat de diversos instituts de les Terres de l’Ebre que cursen la branca d’Humanitats i Ciències Socials han participat aquest matí en una nova Jornada de Potenciació de la Literatura Catalana per a alumnes de Batxillerat celebrada al campus Terres de l’Ebre de la URV. Concretament, hi han assistit 104 estudiants dels instituts Sòl-de-Riu d'Alcanar, Ramon Berenguer IV d'Amposta, Institut de Tecnificació d'Amposta, Institut Alfacs de Sant Carles de la Ràpita, Institut Sales i Ferré d'Ulldecona, Institut Deltebre de Deltebre i Institut Joaquim Bau de Tortosa, i quinze professors.

Impulsada pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat, i coorgantitzada pel Departament de Filologia de la URV i l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE), els objectius d’aquesta jornada són donar suport al professorat de secundària en l’assignatura de Literatura Catalana de modalitat, potenciar aquests estudis i a l’hora obrir la Universitat als futurs alumnes, que poden optar a cursar el grau de Llengua i Literatura Catalanes. Es tracta de la tercera jornada de Potenciació de la Literatura Catalana que es realitza a la URV, les dos anteriors es van fer al campus Catalunya.

Representació de l’obra Carme Sansa diu i canta Maria Aurèlia Capmany

 

En el cas de les Terres de l’Ebre les activitats s’han repartit entre el  campus Terres de l’Ebre i la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa. Al campus ebrenc ha tingut lloc la presentació i una doble conferència de Magí Sunyer sobre Maria Aurèlia Capmany; i de Montserrat Corretger sobre poesia, sentiments i emocions. També l’acte de cloenda que ha consistit en la representació de l’obra Carme Sansa diu i canta Maria Aurèlia Capmany, amb Carme Sansa i Jaume Mallofré a la guitarra. A la Biblioteca s’han fet diversos tallers, tots ells centrats en la figura del poeta tortosí Gerard Vergés: la ruta literària Tortosa sota l’ombra de Vergés, i un taller de poesia. També un taller sobre  El sonet d'una hermosa dama que es pentinava, de Francesc Vicent Garcia, el rector de Vallfogona, i la seua influència en altres poetes, entre ells Gerard Vergés.

En l’acte de presentació hi ha intervingut Carme Oriol, cap del Departament de Filologia Catalana de la URV, que ha animat els alumnes a viure i gaudir de la literatura; Manolita Cid, directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament a les Terres de l’Ebre que ha destacat el poder dels textos literaris a l’hora de formar-nos com a persones. Cid també ha destacat l’èxit de participació de la jornada. També Josep Bargalló de l’Institut de Ciències de de l’Educació, que ha explicat que el projecte de Potenciació de la Literatura és més ampli i hi ha un portal web amb material, enllaços i activitats de literatura catalana: https://litcatalanabat.wordpress.com/

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.