Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

territori cultural
La Ràpita acull “Versos contra la violència”

La Ràpita acull “Versos contra la violència”

Divendres, 'Versos contra la violència, editat per Onada edicions, arribaran a l'esglesia nova d'aquesta localitat per tal de traslladar  reflexions, paraula i neguit que diferents poetes han desgranat per tal de construir un mosaic al voltant dels temps violents que s’han viscut en poblacions tant properes com La Ràpita ara fa uns mesos

Tots ells, els versos, amb la voluntat de convertir-se en un denominador comú d’eines pacífiques contra la violència. Collages de veus diverses que recitaran solidaritat amb les víctimes, com ells expliquen.

“Arran dels fets violents que patí la ciutadania catalana durant el referèndum de l’1 d’octubre de 2017, un grup de gent amant de la pau i les lletres ens vam veure amb la necessitat de fer alguna cosa en solidaritat amb les víctimes, perquè volíem estar junts, per intentar llepar les ferides”. És així com van sorgir els dos recitals Versos contra la violència a Sant Carles de la Ràpita i a Roquetes, els dies 7 i 8 d’octubre, amb més de setanta participants i quatre-cents assistents.

El pròleg del llibre explica el cúmul d’emocions

El cúmul d’emocions viscudes ens ha portat fins a aquest llibre, suma de sensibilitats i estils diferents, tots amb el desig de pau a les mans, de les Terres de l’Ebre i d’arreu del país, i de més enllà, perquè no ens importa l’origen, ni la llengua, sols el menyspreu per l’ús de la violència per imposar idees, perquè el paper sempre guanya la pedra. I, de ben segur, l’onada creada per aquesta iniciativa no s’atura encara. La totalitat dels beneficis del llibre es destinaran a fer-ne arribar exemplars al màxim de centres d’ensenyament, perquè l’escola és una eina de tolerància i de cohesió, la llavor del futur que desitgem.

El col·lectiu diLLUMs d’Arts al Forn som un grup obert de gent amant de la cultura, que de forma anàrquica i informal ens trobem el primer dilluns de mes a Tortosa per compartir sensacions, idees, projectes… El passat 1 d’octubre al vespre, Ricardo Gascón, un dels participants més actius del col·lectiu, a través del nostre grup de Whatsapp, va preguntar a Eduardo Margaretto, de la Ràpita: Eduardo, com estàs?

Aquesta simple pregunta, unida a l’impacte emocional provocat per la violència injustificada i desproporcionada contra la ciutadania que havíem patit arreu del país, va desencadenar la necessitat de fer alguna cosa per intentar llepar les ferides, per mostrar la nostra solidaritat mitjançant les eines que tenim al nostre abast: la paraula, els versos, la cultura. I d’aquesta manera van néixer els dos recitals Versos contra la violència, que van tenir lloc a laRàpita, el 7 d’octubre, i a Roquetes, el 8 d’octubre, organitzats per diLLUMS d’Arts al Forn, l’associació Mar de Fora de la Ràpita, la Biblioteca Mercè Lleixà de Roquetes, i els ajuntaments de Sant Carles de la Ràpita i Roquetes.

En un temps rècord, i gràcies a l’entusiasta col·laboració de tothom a qui ho vam proposar, els recitals van aplegar la participació d’una setantena d’escriptors, escriptores, músics i cantants, alguns de llarga trajectòria i d’altres inèdits

fins aquell dia, que pujaven per primer cop dalt d’un escenari. Teníem la necessitat de ser molts i d’estar junts, i l’emotivitat impregnà tot el cap de setmana, amb una àmplia repercussió als mitjans de comunicació que, aquest cop, sí que foren sensibles a un acte cultural, que era molt més que cultural. I el cúmul d’emocions viscudes ens va empènyer a anar més enllà. Atès que foren moltes les persones que ens enviaren textos a través de les xarxes, perquè no pogueren assistir als recitals, vam voler que restés quelcom material d’aquests moments viscuts. Naixia Versos contra la violència, el llibre, gràcies a la immediata predisposició i facilitats d’Onada Edicions, editorial vinculada al territori i amb una filosofia més enllà dels interessos empresarials. I ja teniu el llibre a les mans, amb textos propis llegits els dies dels recitals, amb il·lustracions, amb textos arribats d’arreu dels Països Catalans, i de més enllà, perquè no ens importa l’origen, ni la llengua, sols el menyspreu per l’ús de la violència per imposar les idees, perquè el paper sempre guanya la pedra. I, de ben segur, l’onada creada per aquesta iniciativa no s’atura encara.

Els participants són:

Agustí Clua

Agustí Forner

Andreu Carranza

Àngel Martí Callau

Anna Maria Franco

Atzavara-arrels

Baltasar Casanova

Brian Cutts

Carme Cruelles

Conrad Ibáñez López

Conxita Jiménez

Cristina Company

Daniel Ruiz i Pallach

Eduard Carmona

Eduardo Margaretto

Elena Solé

Emigdi Subirats

Emili Rosales

Enric Panisello

Ernest Redó

Fede Cortés

Fèlix Edo Tena

Francesc Aliern

Gerard Vergés

Glòria Fandós

Ignasi Blanch

Jere Soler Giménez

Jesús M. Tibau

Joan Callau

Joan Gras

Joan Todó

Jordi Duran

Josep Boldó

Josep Igual

Josep Messegué

La Xicuela de Corriol Benlloch

Lluís Martín Santos

Lluís Villavicencio

Manel Ollé

Manuel Pérez Bonfill

Maria José Piñol

Mario Pons

Màrius Pont

Miquel Franch Cohi

 

Miquel Reverté

Montse Boldú

Montse Pallarés

Núria Álvarez

Núria Ibáñez

Núria Menasanch

Òscar Ologaray

Paco Murall

Pep Carcellé

Pep Carles

Pilar Cabrera

Pili Alegria

Rafael Haro

Ramon Sabater

Salvador Macip

Salvador Riera

Sandra Labenne

Santi Borrell

Sergi Quiñonero

Sílvia Franzoni Hernàndez

Sílvia Mayans

Sílvia Panisello

Sinta Salvadó

Tomàs Camacho

Toni Tèrmens

Valer Gisbert

Vicent Pellicer

Vicent Sanz

Xavier Aragó

Zoraida Burgos

Montse Castellà

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.