Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

territori cultural
Josep Sancho presenta el seu llibre

Josep Sancho presenta el seu llibre "El marcel·linisme a les Terres de l'Ebre (1914-1939)" a la Biblioteca de Vinaròs

La presentació tindrà lloc el 26 de gener a les 19:00 en un acte organitzat per l’Associació Cultural Jaume I


Va nàixer a Tarragona el 1884 i fou el gran de set germans: Josepa, Pilar, Francesca, Joan, Frederic i Pere. Fills d’oficial de la guàrdia civil van tenir una infantesa agitada, d’aquí cap allà, seguint els destins del pare fins que el 1906 Marcel·lí acabà magisteri i el destinaren a l’escola de Roquetes. De molt jovenet mostrà gran interès per la literatura però no era lector passiu, més bé se sentia arrossegat a materialitzar el que llegia i donar-ho a conèixer i com que era home d’acció, res millor que el teatre per transmetre les sensacions literàries.

Encara estudiant, organitzà el grup “Teatre Familiar” i durant tres anys va fer d’actor en companyia d’alguns germans amb obres clàssiques però també de collita pròpia. Aquest creixement intel·lectual s’acabà de formar durant el temps que visqué a la caserna del barcelonès barri de Gràcia. Eren anys d’expansió de l’anarquisme i Barcelona l’epicentre de conflictes, atemptats, insurreccions, etc. Detinguts, torturats i apallissats passaven pel patí d’armes amb el cap ben alt i la mirada desafiant de qui actua amb convenciment de causa.

El jove Domingo els contemplava amb admiració i necessitava saber quins ideals podien donar-los aquella fortalesa. A partir d’aleshores el seu esperit intel·lectual començà a fer-se preguntes i la recerca de respostes el conduí a la política. Als disset anys publicà el seu primer article que el conduiria a ser un dels pensadors i analistes més valorats de la seua època. Amb només vint anys s’estrenà com a orador en la celebració de la I República i als 25 va ser elegit regidor de l’ajuntament de Tortosa.

Com tots els republicans de l’època es mirava en l’espill de Blasco Ibáñez i Alejandro Lerroux, però el populisme i l’anticlericalisme no eren prou resposta als canvis que havia sofert la societat del segle XX. Domingo es va trobar sempre atrapat entre la visió reformista del sistema i l’atracció per la lluita directa del moviment obrer que pretenia canviar-lo radicalment. Tal contradicció es manifestava en el to radical dels seus escrits i la militància moderada en partits que mai l’acabaven de satisfer fins que constituí el Partit Republicà Radical-Socialista que també fou la casa del nostrat Lluís López-Dóriga.

El 1914 ja era diputat a Corts i continuà amb l’escó fins el cop d’Estat de Primo de Rivera. Elegit per Tarragona el 1931, formà part del primer govern republicà amb la cartera del ministeri d’Instrucció primer i d’Agricultura desprès, i al febrer del 1936 recuperà el ministeri d’Instrucció.

De tot això i de la relació amb Vinaròs, que en tingué i molta, ens parlarà el jove historiador JOSEP SANCHO, EL 26 DE GENER A LES 7 DE LA VESPRADA A LA BIBLIOTECA DE VINARÒS. Acte organitzat per l’Associació Cultural Jaume I

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.