Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

territori cultural

“Los esclavos de mis esclavos”, Meridional producciones signa una obra sobre la lluita al límit per la supervivència

L’auditori de Vinaròs acull la representació d’una obra de teatre professional que prossegueix amb la magnífica agenda teatral de tardor

Amb un inici de l’obra intens recolzat per les projeccions al fons de l’escenari ocasionant un ambient pràcticament claustrofòbic, es dona la benvinguda a l’espectador a un espai on les diferents característiques personals davant situacions límit cobren protagonisme. De rerefons, la situació a l’Orient Mitjà

alícia coscollano i masip

Transcendir una situació geopolítica per passar al pla personal es el que aconsegueix l’obra “Los esclavos de mis esclavos” amb una posada en escena sovint claustrofòbica que situa als personatges front ells mateixa, davant la seua resistència psicològica i emocional. Meridional producciones signa una obra sobre la supervivència  basada en testimonis reals de supervivents que quedava integrada ahir divendres en l’agenda de teatre professional del àrea de Cultura de l’Ajuntament de Vinaròs.

El captiveri de tres cooperants en algun indret perdut de les muntanyes d’Afganistan serveix per exposar relacions personals al límit i dibuixar un mapa humanista de la diversitat emocional.

L’esperança en la resolució final, enla intermediació dels governs, en la frustració de la tardança en qualsevol possible alliberament i, finalment, adonar-se que tan sols se és una fitxa sense massa valor en un gran i immens escacs global.

Després de setmanes de captiveri, amb l’única comunicació d’una dona silenciosa que els apropa menjar i aigua, els presos passen per diferents situacions, en una transmutació personal en la que certament cadascú mostra la seua veritable personalitat. Uns en caiguda lliure, altres denunciant el propi sistema que els ha conduit fins allí, i altres en una resposta conservadora respecte a una fugida dels seus botxins, que també formen part, al cap i a la fi, d’un complex organigrama de interessos. L’esperit del cooperant es veu abocat a una realitat crua que el fica contra les cordes i l’obliga a expressar la seua humanitat. Els tòpics s’obren pas per tal de ser proppassats per la incertesa.

La dona afgana suposadament sotmesa no ho és tant, i té discurs i formació, i sap idiomes. El cooperant que semblava heroic... té que optar per escapar o per resistir? O, també, de quin grau de coneixement disposen les dos cultures l’una de l’altra quan viuen d’esquenes i en un ball diabòlic?

Realment, els cooperants, la dona afgana, inclús els botxins que vigilen l’entrada a la cova en la qual mantenen la cordura com poden els cooperants  no són més que esclaus, d’altres esclaus del que, realment, mouen totes les fitxes.

Una obra reflexiva sobre un conflicte que remou els fonaments culturals i que interpel·la a l’espectador sobre qüestions existencials.

Els actors eren ANIK, Elvira Cuadrupani; AMINA, Inés Sánchez; ISMAIL,  Alvaro Lavín; ROBER , Fran Cantos. El text de l’obra el signa Julio Salvatierra i el director és Álvaro Lavín. 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.