Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

territori cultural

Culla 1233, un viatge a la conquesta de l'Alt Maestrat

La localitat s'ha submergit en ple segle XIII de la mà de recreadors de tota Espanya i, fins i tot, de França

Culla s'ha convertit aquest cap de setmana en escenari de batalles entre sarraïns i templers, un viatge a la conquesta de l'Alt Maestrat, en ple segle XIII, que ha comptat amb recreadors històrics de tota Espanya i, fins i tot, vinguts de França. La mostra s'ha centrat en la recreació de diferents episodis històrics succeïts a Culla en els anys més convulsos de la seua història, quan En Jaume I, Rei d'Aragó i Mallorca, Comte de Barcelona i Urgell i Senyor de Montpeller es fa amb la Vila de Borriana i envia als seus cavallers a la conquesta dels castells de l'avui conegut com Maestrat. El senyor Blasc d'Alagó és l'encarregat d'entrar a Culla, una fortalesa musulmana ben defensada però que no va aconseguir aguantar el setge dels templers.

El nucli antic de Culla, declarat Bé d'Interès Cultural (BIC), ha centrat bona part de les recreacions. S'ha pogut visitar el campament dels soldats i conèixer la seua manera de vida, des dels seus costums fins a la seua alimentació i la seua vestimenta. També les arts d'aquests en el llançament de ganivets i en el tir amb arc, activitats que han triomfat entre el públic familiar que ha assistit a l'esdeveniment. Passejant per Culla es trobava el mercat medieval amb parades variades i perfectament caracteritzades, llocs en els quals podia descobrir-se l’art del tractament del cuir, l'espart, la fusta o l'acer. També gastronomia, des de la típica de Culla fins la marroquina, tot acompanyat amb cerveses artesanes de la província de Castelló. Un plaer per als sentits completant una experiència única.

Les recreacions de batalles han estat, sens dubte, els actes més destacats i els que han rebut més públic; la batalla entre les tropes cristianes i els defensors sarraïns de Culla o la batalla entre les tropes d'En Blasc d'Alagó i els sarraïns prèvia a la presa de possessió de Culla pels templers. També representacions curioses com la recerca d'un lladre per part de la guàrdia de Culla vagarejant pel centre històric o la compra del castell a Guillem d'Anglesola al Calvari. En definitiva, un cap de setmana apassionant per als amants de la història, el patrimoni i per als turistes curiosos, ansiosos de conèixer una part del nostre passat que queda en els llibres i en la memòria viva de molts que treballen perquè res d'allò caiga en l'oblit.

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.