Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

territori cultural

Es restauren les pintures rupestres de la Cova del Roure de Morella la Vella

S’han iniciat els estudis i la presa de mostres i immediatament es restauraran les pintures rupestres d’aquest abric tant important del conjunt de Morella la Vella
 
Més de 1.000 visitants han acudit a Morella la Vella a les visites guiades que s’han realitzat des que va reobrir al mes de març
 
Cal recordar que les pintures rupestres de Morella la Vella estan declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO i una volta restaurada la Cova del Roure serà visitable junt a la Cova Alta

 
Avui s’han iniciat els estudis previs per a la restauració de les pintures rupestres de la Cova del Roure de Morella la Vella. Aquestos treballs, fa anys que es reclamen per part de l’ajuntament de Morella. Durant les properes setmanes es realitzaran estudis amb les mostres recollides per a el posterior treball de restauració. Avui han acudit a veure els treballs d’estudi d’aquesta abric l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés,  la Directora de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals (IVR+C), Gemma Contreras i l’especialista, Rafa Martínez, acompanyat de altres tècnics.

El 2017 és l’any que les pintures rupestres de Morella la Vella han complit el centenari del seu descobriment. D’aquesta manera, durant tot l’any s’han realitzat diferents accions per tal de fomentar i posar en valor aquest patrimoni. A més, el 22 de setembre Morella inaugura l’exposició 100 anys de la Valltorta-Morella la Vella a les sales gòtiques de l’ajuntament.

Així, Rhamsés ha destacat que “es tracta de recuperar i posar en valor un patrimoni tant important com les pintures rupestres de Morella la Vella”. L’edil ha comentat que “l’abric del Roure ha estat tancat durant molt de temps i aquesta actuació es necessària per tal de que es puguen veure totes les pintures que amaga el complex de Morella la Vella”, a més ha afegit que “els estudis previs de la restauració ja han començat i la restauració serà immediata per a poder gaudir d’aquest Patrimoni Mundial declarat per la UNESCO, al més prompte possible”. Finalment, Rhamsés ha volgut “agrair el treball dels restauradors i restauradores que treballen a Morella la Vella la dedicació i cura que tenen a l’hora de treballar amb aquestes pintures de milers d’anys d’antiguitat”.

També cal comentar que la pista d’accés a Morella la Vella i els diferents abrics que contenen les pintures rupestres s’ha arreglat durant les últimes setmanes. D’aquesta manera, es condiciona tot el complex de manera que es facilita l’accés al públic.

Aquest treball, a més, permetrà que es facen diverses publicacions ja que en aquestos moments només hi ha informació de fa 100 anys elaborada pel professor Pacheco, tal com han apuntat Gemma Contreras i Rafa Martínez. Les pintures rupestres de Morella la Vella són tot un referent en l’art rupestre llevantí que cal restaurar i tindre unes publicacions de qualitat que ajudaran a difondre i posar en valor aquest patrimoni.

Visites Morella la Vella
Morella la Vella ha acollit més de 1.000 visitants des de la seua reobertura i amb la cova del roure restaurada, s’ampliarà l’oferta turística i cultural. Aquesta visita destaca pel seu recorregut paisatgístic i, sobretot, per gaudir d’aquest Patrimoni Mundial únic en un enclavament sorprenent.

D’aquesta manera, a partir d’aquest cap de setmana les visites seran els dissabtes a les 11.30 hores al matí i a les 16.30 hores a la vesprada i els diumenges sols en horari de matí. Per a poder participar de les visites guiades cal inscriure’s a l’Oficina de Turisme de Morella al correu morella@touristinfo.net o al telèfon 964 17 30 32.

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.