Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

territori cultural
Marc Albella: “El Festival de Curtmetratges és el que té més projecció internacional des de Sitges fins a Màlaga”

Marc Albella: “El Festival de Curtmetratges és el que té més projecció internacional des de Sitges fins a Màlaga”

alícia coscollano

Una de les cites ineludibles de l’estiu arriba amb el Festival de Curtmetratges Agustí Comes. Tot i que el cicle se impulsa des de la mateixa organització del Festival de curts, i rep el recolzament d’una entitat com la Fundació Caixa Vinaròs, el responsable de Cultura a l’Ajuntament de Vinaròs, Marc Albella, ha continuat apostant en ferm pel cicle. L’aportació del seu departament passa per ampliar l’oferta cinematogràfica amb una programació vinculada que complementa la temàtica i “durant aquest dies vesteix la ciutat”, com ell mateix indica. Així, s’han planificat una sèrie de propostes que reforcen la idea del Vinaròs més cinèfil i que fomenta el germen del sèptim art implantat a la ciutat per persones com Agustí Comes –en memòria del qual va sorgir el cicle-, i per molts aficionats a un tipus de cinema que sovint no es pot veure en sales que acullen propostes més comercials. Vinaròs es terra de cinema, especialment quan arriba l’estiu.

 

“Tenim els curtmetratges, tenim la projecció internacional, tenim les ferramentes. El que ens queda és que Vinaròs es cregue aquest Festival, ja que estem davant d’una oportunitat única”

 

Marc, amb els projectors del Festival ja quasi en marxa, que creus que aporta el Cicle de Curtmetratges a Vinaròs?

El Festival de Vinaròs, com coneixem al Festival de Curtmetratges Agustí Comes aporta a Vinaròs (al igual que el Festival de Música de Cambra) una projecció cultural internacional que és impossible de valorar. Més de 800 curts d’arreu del món (Canadà, EE.UU, Iran, India, Europa...) apleguen a una ciutat de 30.000 habitants com és Vinaròs. Estem davant d’un dels festivals cinematogràfics amb més projecció internacional des de Sitges fins a Màlaga. Amb un tret diferenciador: Ens allunyem de l’aposta comercial per endinsar-nos en el món dels curtmetratges i les propostes diferents i arriscades.

 

El Cicle arriba aquest any a la seua setzena edició. Superada la seua consolidació, i amb tanta trajectòria i recorregut, amb que es reforça aquest any la proposta des de l’àrea de Cultura?

Fins l’any passat, la Regidoria de Cultura, en diferents legislatures havia preparat diverses propostes culturals que van sorgir en el seu moment de les famoses ‘Nits blanques’ i que va evolucionar fins la proposta de diversos dies de ‘A la llum de la lluna’. En el primer any de legislatura, vam voler impulsar aquesta iniciativa, però ens vam adonar que incorríem en un error. Solapàvem dos apostes culturals (un organitzat per la Fundació i l’altra per l’Ajuntament) i no acabàvem d’aconseguir la difusió i distinció cultural que buscàvem. És per això que, veient la trajectòria del Festival i l’aposta cultural tant diferenciada que buscava, vam decidir reconvertir els continguts de l’antic ‘A la llum de la lluna’, aunar esforços, remar en la mateixa direcció i fusionar-lo amb el festival. El resultat és aquest: El Festival de Vinaròs – Festival de Curtmetratges Agustí Comes. Déu dies on més enllà de les pròpies projeccions tenim un seguit d’activitats formatives, informatives, lúdiques i culturals que giren sempre al voltant del cinema.

Creu que aquesta programació complementaria potencia la visió d’un Vinaròs més cinematogràfic?

En un entorn i en un moment en que s’ha d’apostar pel tret diferenciador front a la sobresaturació de propostes culturals, lúdiques i festives del mateix tipus, aquesta proposta sí que potencia la visió d’un Vinaròs més cinematogràfic. Tenim els curtmetratges, tenim la projecció internacional, tenim les ferramentes. El que ens queda és que Vinaròs es cregue aquest Festival, ja que estem davant d’una oportunitat única.

 

Quina és l’experiència personal que té vinculada al cicle? És un assidu de les projeccions?

Des de fa temps i sempre que el treball d’estiu m’ho ha permès he assistir a totes les projeccions. De fet, en la seva secció «Vinaròs en curt», he participat dos cops com a actor amb dos curtmetratges del director de cinema local, Josep Selgar. Agonía i Estàtic van ser dos grans experiències cinematogràfiques. Però d’això ja fa uns quants anys...

 

Creu que Cultura, a Vinaròs, està apostant més fort en aquesta legislatura per activitats de qualitat alternatives a l’agenda administrativa?

A Cultura, aquesta legislatura, està recuperant la força que va perdre en el seu moment. Recuperar un pressupost que ens pugue donar solvència al programar, i aportar des de l’Ajuntament una programació cultural pròpia més enllà de les col·laboracions amb les entitats de la nostra ciutat, ha sigut un dels primers objectius. Poc a poc es comencen a veure els fruits

 

El nivell dels curtmetratges presentats en passades edicions ha estat molt elevat. Podem desvetllar ja alguna característica del curts presentats en aquesta setzena edició?

Aquest any ( i aquesta és una tendència a l’alça en els últims anys) es consolida un tipus de curtmetratge que tracta molt els conflictes i drames socials que es viuen en l’actualitat. Ja sigue per les dificultats econòmiques de la pròpia crisi com els drames socials associats a guerres, refugiats...etc Tot i això, des de l’organització es segueix fent una crida a presentar més curtmetratges de caire còmic que li puguen donar més varietat al propi Festival.

 

Com valora des de l’àrea que representa el treball que du a terme l’organització del Cicle?

El treball que s’ha dut a terme des de l’Organització del que primer va ser Cicle de Curts i en l’actualitat és Festival ha sigut molt bona. Poc a poc s’ha anat avançant en l’oferta, organització, projecció i oferta. Però després de 16 edicions, l’Ajuntament no pot obviar la seua d’obligació de col·laborar sempre i quan no s’ingerisque en el treball de la Fundació. Un Festival com aquest, ha de comptar sí o sí, independentment del color polític del govern, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vinaròs i la seua Regidoria de Cultura.

 

Com és projecta Vinaròs a nivell cultural per aquest estiu? El Santuari Mare de Déu de la Misericòrdia torna a convertir-se en un planeta amb personalitat pròpia amb un cartell de concerts molt especial.

El Cicle de Concerts al Santuari de la Mare de déu de la Misericòrdia és una altra de les apostes culturals i turístiques que es coordina des del departament de Turisme del nostre ajuntament. Un espai inigualable com és el de la nostra ermita, que en l’actualitat ja és Paratge Natural Municipal i que viu un dels seus millors moments pel que fa a la vessant patrimonial amb la dinamització del poblat íber del Puig, és un marc incomparable per portar a terme aquest cicle que aposta per la gran varietat musical i una imatge totalment renovada.

 

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.