Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

territori cultural
GRESEPIA de la URV inicia una nova campanya a l’Assut de Tivenys que servirà per consolidar la gran torre circular

GRESEPIA de la URV inicia una nova campanya a l’Assut de Tivenys que servirà per consolidar la gran torre circular

El Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV està duent a terme aquests dies la divuitena campanya d’excavacions arqueològiques al poblat ibèric de l’Assut, situat a Tivenys i propietat de la URV

Les excavacions van començar el passat dilluns, 3 de juliol i es perllongaran fins el divendres 28

Durant aquestes quatre setmanes els arqueòlegs tenen previst consolidar la gran torre circular que hi ha al jaciment, per tal que s’hi pugui accedir. Aquesta torre, situada al punt més alt del turó, és una de les estructures més significatives del poblat. Data del segle VI abans de la nostra era (ANE) i va funcionar com un element aïllat del poblat fins a mitjans del segle V ANE quan es va integrar dins la nova planificació urbanística de l’assentament. Es creu que era la residència del cabdill i va ser destruïda per un violent incendi a l’inici del segle II ANE. Té un diàmetre d’uns nou metres i la superfície útil interior era de 18 metres quadrats per planta.

Paral·lelament a les excavacions també s’està treballant en la virtualització en 3D  d’aquesta estructura per tal que a través d’una aplicació mòbil els visitants puguin veure com era en l’època en què el poblat de l’Assut estava habitat.

Les excavacions d’aquest mes de juliol es centraran també en trobar la porta d’accés al poblat, que es creu que està just al costat d’aquesta torre. Fins ara ja han arribat a una profunditat de dos metres. “Encara ens queden dos setmanes de treball i estem convençuts que no tardarem a trobar-la”, apunta Jordi Diloli, director de les excavacions a l’Assut i professor d’Història Antiga de la URV.

A la campanya hi participa un equip de 12 persones entre els quals hi ha vuit  arqueòlegs de GRESEPIA i la resta són estudiants d’Història i del Màster d’Arqueologia de la URV. El pressupost amb que compten és de 18.000 euros finançats a parts iguales per la URV, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tivenys.

El jaciment ibèric de l’Assut té la particularitat que va estar ocupat ininterrompudament des del segle VII fins a l’I ANE i compta amb una complexa estructura defensiva en forma de cremallera. Ocupa una superfície de més de 4.000 metres quadrats, bona part de la qual encara no està excavada. 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.