Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

territori cultural

La Muixeranga de Vinaròs desafia el vent a l’ermita

L’activitat cultural ha estat integrada dins dels esdeveniments organitzats pel Consell Municipal de la FPA per a Santa Caterina

alicia coscollano

En un mati ventós i solejat, la plaça de l’ermita ha segut l’escenari que ha acollit un esdeveniment cultural bastant vistós. Vint participants del grup Muixeranga de Vinaròs han elaborat algunes de les figures que porten assajant fa a prou penes un any, temps durant el qual el grup ha estat prenen forma i consistència. L’activitat cultural ha estat integrada dins dels esdeveniments organitzats per a Santa Caterina per el Consell Municipal de la FPA, com ha explicat la seua coordinadora, Anna Garcia, “l’actuació de la Muixeranga ha segut un activitat programada entre l’associació d’alumnes i el Consell Municipal de la FPA, perquè com a escola d’adults, però escola, també volem celebrar Santa Caterina. Ja fa uns anys que el format és aquest, muntem a l’ermita un dissabte i programem un acte cultural. A més, dinem i mengem el típic pastisset”. Aquest any s’ha dut a terme com activitat complementària una visita a l’excavació del Puig guiada per Arturo Oliver. Malgrat el vent, com fa sol, ho hem pogut fer tot igualment. Per al dinar també estarem acompanyats pel Tigres del Servol”.

Així, amb l’aperitiu d’una Dansa de Dansants, els integrants de la Muixeranga s’han preparat, incorporant les faixes al seu vestuari, un vestuari que en poc temps canviarà el seu color blanc per una altra indumentària més vistosa. Al so de la dolçaina i el tabal, les figures s’han anat construint amb precisió sobre el terra rugós de la plaça. Els peus descalços desafiant el fred i les camisoles acaronades pel vent, han acompanyat els rostres de concentració fins que ha finalitzat l’actuació i s’han realitzat totes les figures.  

Joan Bofarull ha explicat en detall quines han segut les figures elaborades pel grup. “Hem fet bastantes figures, la majoria de tres pisos, però també hem realitzat dos figures de quatre pisos, a més del banc, potser la més espectacular”. El banc, com puntualitza Bofarull, és la quarta vegada que es du a terme en alguna de les sortides de la Muixeranga de Vinaròs.

Altres figures del ventós mati han estat “la marieta, que diuen que representa la Mare de Déu quan munta al cel”. “Hem fet també un guionet, que consisteix en muntar tres pinets però caminant,  i també hem fet una figura de l’Alcúdia que s’anomena la campana”. “Consisteix en què quan baixa la xiqueta imita amb el moviment del seu cos el badall de la campana”.

Curiosament, com explica Bofarull, “existeix un document de l’any 1692 que ja parla de que durant unes festes a Tarragona, en un grup de ball procedent del Regne de València, se incorporava la figura amb la campana. Suposem que seria com aquest o molt semblant”. “Un altra de les figures que hem dut a terme ha segut un pinet aixecat per sota, i un castell, que se sol fer a Peníscola”. ”A diferència dels castells de Catalunya, les muixeranges no són tant conegudes, nosaltres fem figures de tres i de quatre, però a Algemesí en fan fins de cinc i de sis, que és la més elevada”. “De les muixerangues no se’n parla tant, però nosaltres tenim moltes ganes que siguen conegudes”, conclou Bofarull.

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.