Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

territori cultural

‘Una llengua que camina’, història d’una resistència

La biblioteca acull la projecció del documental de la mà de Maestrat Viu  i de l’Associació Cultural Jaume I

La pròxima Trobada d’Escoles en Valencià serà a Benicarló

alicia coscollano

La sala Maria de la Providència Garcia de la Biblioteca Municipal de Vinaròs acollia ahir dimecres la projecció del documental Una llengua que camina, organitzat per l’associació cultural Jaume I i per Escola Valenciana a través de la plataforma Maestrat Viu. Presentat per Joan Ortí, l’acte va comptar amb la presència de  Josep Meseguer-Carbó i Francesc Bellmunt Gil,  en representació de la Federació  d’Escola Valenciana, que presentaven la projecció del documental. Bellmunt, a més, és el treballador de l’entitat cívica a les comarques del Maestrat i Els Ports. Ambdós desenvolupen la seua feina coordinats a través de Maestrat Viu, plataforma creada en defensa de la llengua i la cultura.

Una llengua que camina va realitzar-se l’any 2010. Arranca amb les paraules del músic i escriptor Xavier Sarrià, “sempre ens ha costat molt defensar que hi ha un altre País Valencià...”. El documental mostra com a punt de partida l’acte de cloenda de les celebracions dels 25 anys de Trobades d'Escoles en Valencià celebrada el 9 d'octubre de 2010 a la ciutat de València.

Dirigit per Amanda Gascó Richart i realitzat per Faules Produccions, se centra en un grup de persones vinculades al món de la cultura i l’ensenyament que realitzen una lectura de quin ha estat el moviment cívic que ha permet donat que la generalitat i altres institucions públiques no han complit la seua funció, facilitar l’educació en valencià i la distribució de productes culturals amb la nostra llengua. Un moviment de resistència i de creació, perquè del no res hem obtingut molt, i contempla una mica els últims anys, “sobretot dins del món de l’educació, l’educació en valencià, i com s’ha estat treballant per tal d’oferir-mos allò que les polítics, per obligació, ens tenien que oferir però que no ho han fet, com hem pogut comprovar durant els últims anys”, com puntualitzava Bellmunt.

Tres generacions i una cultura

Del documental es pot destacar la participació de tres generacions, implicades en la llengua i la cultura, una generació representada pels Pitarch, “veiem que avi, fill i net estan implicats amb aquest projecte. Tenim una generació  antiga que va lluitar durant les acaballes del franquisme per tal d’aconseguir un estatus digne per a la nostra llengua,  tenim la generació intermitja, que podria incloure la gent que més o menys ens hem educat en valencià i hem gaudit d’un estat més o menys democràtic, i la generació que està per vindre, que penso que tal i cm estan plantejades actualment les coses tindran que lluitar més encara que els nostres pares”.

Una llengua que camina s’ha projectat durant els últims tres anys en diferents ciutats, tot i que va ser una proposta una mica improvisada, “buscàvem poder dur a terme una xarrada digna sobre l’Escola Valenciana i el que representava per a nosaltres  el Verkami, quan a recaptació de diners per poder tirar endavant aquesta entitat cívica, ja que no obtenim ajuda ni de la Generalitat”. Escola Valencià és un col·lectiu integrat per associacions culturals, AMPES i col·legis de tot el País Valencià amb un punt en comú: la defensa de la llengua i la cultura pròpies, sobretot en l’àmbit de l’educació, “però que no ens enganye el nom, perquè de vegades pensem en Escola Valenciana i creiem que és un projecte que es desenvolupa exclusivament en l’àmbit de l’ensenyament, quan es duen a terme molts altres projectes, com La Gira, festival que aglutina música en valencià, pop, rock, folc..., a més d’altres projectes a banda del que és purament educatiu”.  “L’aspecte d’Escola Valenciana és molt ampli, tenim oficines de política lingüística, de defensa de drets, i altres temes que poden passar una mica més desapercebuts, però que també tractem dins del projecte Escola Valenciana”.

 'Maestrat Viu' i pròxima Trobada d’Escoles en Valencià

Quan a Mestrat Viu, es tracta d’una plataforma que va néixer aproximadament fa dos anys, “potser que més, però aproximadament dos anys des de que ho vam institucionalitzar i vam començar a tenir contacte amb escola Valenciana”, com puntualitzava Bellmunt.

Quan  a la Trobada d’Escoles en Valencià, “el nostre buque insígnia, i l’acte pel qual són més coneguts, se intenta organitzar tots els anys una trobada d’aquestes característiques, un espai al qual acudeixen centres, tant de primària com de secundària, en el qual es desenvolupa una sèrie d’actes festius  i lúdics, amb tallers i concerts, en el qual se intenta implicar el màxim teixit social possible en la defensa de la nostra llengua”. “Enguany estem organitzant la pròxima trobada a Benicarló, ho estem muntant darrerament i està tenint una molt bona acceptació, serà una festa molt gran i molt lluïda, valdrà la pena vindre per comprovar que al nostra llengua a les comarques del nord del Maestrat està viva, i entre tots la continuarem mantenint”.    

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.