Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

territori cultural

Passeig sensorial per l’Arxiprestal de Vinaròs

L’església de l’Assumpció com mai no l’havíeu vist de la mà dels musics de Numa music i Elena Iglesias

Les primers visites tindran lloc el 21 de juliol, continuaran el 4 d’agost i el 6 d’octubre, dins ja dels actes de la Carta Pobla

alícia coscollano i masip

Un passeig acompanyats per música de Bach. Això és el que es trobaran els visitants que s’apunten a les visites que s’estan programant a l’església Arxiprestal de l’Assumpció de Vinaròs. El gran creador del barroc, mestre etern i del qual s’afirmava que connectava amb els deus per composar peces que han assolit el qualificatiu de intemporals per la seua suprema excel·lència, interpretat per musics de Numa music, posen el to i la imaginació a un recorregut sensorial per l’interior de l’església. Un passeig que et condueix per indrets del temple en el qual, probablement, mai no has estat, o, la menys, no has tastat amb aquesta il·luminació, aquesta música i les explicacions aportades per  la mestra de cerimònies, Elena Iglesias, que va pautat les explicacions a mesura que t’endinses pels racons més recondits del temple.

Una església que –com explicava Iglesias-, a més de ser una joia del barroc valencià i gaudir d’una magnífica portalada,  també és fortalesa emmurallada, i que va servir per tant de refugi per al resguard de la població dels diferents perills de l’època.

 

El deambulatori permet el pas al voltant del perímetre superior de totes les capelles que conformen l’església. Una doble funció del monument que a l’època de barroc va permetre ell refugi als habitant que fugien del setge que els corsaris realitzaven a la costa de la Mediterrània, també va servir de resguard durant les revoltes a col·lació de l’expulsió al 1609 dels moriscos, que eren la tercera part de la població al territori valencià,  a banda, Vinaròs és frontera amb terres catalanes, que al segle XVII van viure revoltes que també van esquitxar aquesta part del riu Sénia.  

Delícia de flautes i moment per aguditzar els sentits dins del temple, amb Mª José Domènech a la flauta i també instant per a donar veu substancial a l’orgue, instrument cada cop més oblidat arreu de les esglésies que pot originar, ell sol, els efectes de tota una orquestra.

Any europeu del Patrimoni Cultural

Altament recomanables, les primers visites tindran lloc el 21 de juliol, continuaran el 4 d’agost i el 6 d’octubre, dins ja dels actes de la Carta Pobla. Seran sempre nocturnes i han estat organitzades per la regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Vinaròs. Cal destacar que les visites es vinculen a la celebració que es commemora aquest any 2018 -l’any europeu del patrimoni cultural, i a Vinaròs s’ha escollit aquest monument per sumar-se a aquesta celebració a partir de l’orgue de l’església vinarossenca. Per això, la visita, està temperada per la música del músic que és màxim exponent del barroc.

 

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.