Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

territori cultural

La memòria dels maquis sobrevola la Tinença de Benifassà

Gran èxit de les I Jornades dedicades als maquis

““La Pastora” va ser un supervivent”

 

alícia coscollano i masip

La Tinença de Benifassà ha viscut un intens cap de setmana carregat de activitats, emoció i pura pedagogia. Al voltant de 200 persones participaven dels actes que quedaven integrats dins de la jornada de maquis que omplia de gent interessada en la temàtica provinent de diferents punts de les nostres comarques.

Les conferències i taules rodones han creat expectació per el nivell dels ponents, que han exposat i tractat diferents aspectes -dins d'un tema global-, entre un clima molt proper i distés.

Les ponències han estat a càrrec de Miquel Ibáñez, director conservador del Parc Natural, la periodista Clàudia Ruiz o el catedràtic de la URV autor de "Maquis, el puny que colpejar al franquisme, Josep Sánchez Cervelló. A més, Raúl González, autor de Maquis i masovers (Onada Edicions, 2018) va analitzar la sort dels masovers, que van col·laborar amb els maquis, els seus motius ideològics i repressió de la Guàrdia Civil. Josep Prades va realitzar una intensa narració d'episodis viscuts a la comarca de la Tinença.

 

Una de les intervencions més sentides va ser la de la neboda-neta  de Florencio Pla 'La Pastora'. En aquest sentit, Raúl González, incidia que, "aquest maqui s'ha mitificat probablement, ja que va ser un supervivent, no estava especialment ideologitzat, va saber adaptar-se a as adversitats i per res va ser el terror i manipulació de què parlava la premsa franquista de l'època ja que va tenir molt poc protagonisme en les accions del AGLA. Encara no s'ha realitzat una biografia d'ell ".

Dignificar a La Pastora

Elena va explicar que havia iniciat feia 10 anys un periple de investigació i recerca al voltant de la figura de Florencio Pla. Respecte a les relacions familiars de La Pastora puntualitzava que,  "era volgut per la família i s'ha escrit de forma molt falsa de tots nosaltres. Els nostres avantpassats van patir la repressió i la por. Amb 49 anys no vaig poder conèixer al meu oncle, ens van dir que havia mort el 2004, no ens van permetre conèixer-lo, no sabem la seva història, com es va sentir. La lluita és ara treure el morbo i posar en el lloc que li toca al meu oncle. Va ser un supervivent que es va haver de fer maqui, però era pastor. Ens deien que no anéssim a Vallibona que no el volien i resulta que allà l'adoren i fins i tot ens van oferir fer una associació d'amics de Florencio Pla Meseguer, on volem buscar la seva història i la de la comarca dels Ports a través d'activitats de recuperació de la memòria. A poc a poc es va la por i s'està dignificant la memòria del meu oncle, amb jornades, obres de teatre i poesia "

Discurs pedagògic de l’alcalde de la Pobla, el popular David Gil

Cal destacar que el municipi es va bolcar en la rebuda als visitants. Tant que,  a banda de les ponències, els veïns -seguint la idea del metge del poble-, es van vestir-se per a representar i contextualitzar l’època, oferint, fins i tot, un àpat el matí de diumenge durant el recorregut pels carrers que contenien més dosi de història vinculada al maquis.

L’acte més carregat i desbordat d’emocions va tenir lloc al cementeri. Allí, l’alcalde del municipi, el popular David Gil,  va descobrir un monòlit i una placa en memòria dels represaliats. Gil traslladava unes paraules plenes de pedagogia davant els assistents a l’acte, molts d'ells familiars que també van voler compartir les seues impressions, i que estan recollides a l'audiovisual que acompanya aquesta crònica.

Finalment, Joan Beltrán, coordinador de les jornades, mostrava la seua satisfacció davant "l'absolut èxit", de les I Jornades, organitzades per l'Associació de Veïns de la Pobla de Benifassà.

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.