Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

parole, parole

De vegades, els amics

De vegades, els amics

alícia coscollano i masip

De  vegades es suficient una olor per traslladar-te en el temps, un aroma, una imatge, un somriure o un gest. De vegades et situen a l’extraradi de tot el que passa, de totes les decisions, mirant-te com una invitada a un sopar en el qual es prendran decisions transcendentals per a la teua vida. De vegades et veus aprenent molts conceptes nous, que se semblen sospitosament als vells. Mesurant la teua força, la teua resistència, el teu cor, les teues emocions sota un martell implacable.

En ocasions deus assumir molta informació, alguna de rellevant, altra prescindible, sobre temàtiques que mai no havies abordat abans. De vegades et fas expert en suportar. I hi han situacions que et desborden, però tu mous les parpelles i fas com si no les veuries, com si estigueses dins d’una pel·li de Godard.

De vegades la vida et passa per damunt com un tren d’alta velocitat, i després tens que recollir les miquetetes, i anar pegant-les peça a peça, i sovint es recol·loquen malament, i les peces no quadren. I llavors penses que “jo abans no era així”. I et fas d’acer, quasi irreconeixible. De vegades els experts en malalties creixen i es multipliquen, i acabes sota un munt de consells i directrius en les que et diuen que tens que creure. I llavors tens ganes de cridar -busca una via de tren i crida, et va dir fa mesos un cirurgià-. Però encara no ho has fet.

Algunes vegades, el que tu opines no val res, està desvaloritzat com una empresa que ja no juga en borsa perquè ha caigut en picat enfonsant-se. Però l’empresa té treballadors. Té a Manel, Rosa, Carmen, Eva, que tenen una vida i un rostre. I col·lecciones frases fetes “cal ser positiu perquè la ment és molt poderosa”.

De vegades et canses de intentar pal·liar tota la inhumanitat del món recollint nàufrags, gossos de gosseres, éssers vençuts, gats depauperats. Intentant que el teu entorn siga millor, més habitable. De vegades tens que ser un gratacel per tal que tot funcione, per tal que tot continuï sent estable.

I llavors, una trucada i un “vine”, o un “estic ací”, o un “surto i passo a buscar-te”. O un silenci compartit, o una tassa de té mirant el capvespre, o una cervesa en una terrassa, o un concert que et fa sentir que encara tot és normal, que no ha passat cap devastació per la teua vida a tota velocitat i sense mirar enrere.

I penses que no tens moltes coses, que de vegades el terreny sobre el qual t’alces amb peus ferms es pantanós, que pot passar el Katrina en qualsevol moment, però que tens taules de salvació a l’abast, que hi han braços i mans disposats, i mirades que tot ho diuen. I passejos en cotxe, i músiques i abraçades. I llavors dones gràcies a la vida perque ets absolutament afortunada i tremendament rica en amics. I perque pots seure al límit del barranc perquè saps que, si caus, intentaran recollir-te sencera. 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.