Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

parole, parole

Amistat i amor contra el capitalisme

Amistat i amor contra el capitalisme

Josep Manel San Abdón

Comanchería. Director: David Mackenzie. Guió: Taylor Sheridan. Intèrprets: Jeff Bridges, Chris Pine, Ben Foster, Gil Birmenghan.

Comanchería  és el desafortunat títol amb que s’ha estrenat a l’estat espanyol Hell or high water, una magnífica pel·lícula dirigida per David Mackenzie. Dos germans, un dels quals acaba de sortir de la presó, decideixen dedicar-se a robar sucursals d’un banc per salvar la hipoteca de la finca de la seua mare que ha mort recentment. El banc que assalten és el mateix amb el que tenen subscrita la hipoteca. La seua pista és seguida implacablement per un veterà policia a punt de jubilar-se, interpretat magníficament per Jeff Bridges. Això condueix a un tràgic final en què s’endevina que els supervivents tindran temps de pair el seu dolor, probablement amb alguna trobada conjunta.

La pel·lícula és un western modern que es desenvolupa a Texas, en un paisatge desèrtic i polsegós, enmig del qual destaquen els pous de petroli. Malgrat la riquesa que se suposa que proporciona el petroli, tots els personatges que hi surten són bastants desgraciats, des de la cambrera del bar de carretera, que depèn de les propines per a completar el seu sou, els policies que arrisquen la seua vida per defensar els diners de la banca, fins als propis empleats de la sucursal. És significatiu el que diu un ancià al ser interrogat per la policia, cito de memòria: “està molt bé que roben el banc que fa trenta anys que ens roba.” Un capitalisme aparentment anònim sobrevola per damunt d’ells i condiciona les seus vides.

Comancheria ens parla de l’amor. El germà que surt de la presó no té res a guanyar, no té cap part en l’herència, fa els atracaments per ajudar el germà. Aquest vol salvar la finca, perquè hi ha petroli, però no pensa en ell, pensa en els seus fills. Està fastiguejat que la seua família durant moltes generacions ha viscut en la pobresa.

Ens parla també de l’amistat. El policia interpretat per Jeff  Bridges té un ajudant mestís, a qui contínuament fa retrets, però a qui estima com un germà.

La pel·lícula, amb un extraordinari guió de Taylor Sheridan, és densa, reflexiva, emocionant. Inoblidable.

 

 

 

 

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.