Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

parole, parole

Benicarló: espai verd

Benicarló: espai verd

Després de més de 30 anys de divulgació i militància en el món de l’agricultura ecològiques, Benicarló –localitat que gaudeix de gent pionera i més que preparada dins de la filosofia ecològica-, s’ha sumat a nivell municipal a les ciutats que desenvolupen aquesta manera de cultivar, obrint la seua consciencia social al respecte cap l’espai que habita. Que l’Ajuntament done suport amb dos espais –tot és començar-, a horts urbans que defensen una forma de conreu de bancals alternativa a la “tradicional” a molts ens omple d’orgull.

Durant el cicle de conferències sobre crisi energètica i canvi climàtic vam “fardar” davant els ponents de prestigi estatal afirmant què, tant a Benicarló com a Vinaròs, hi havia ajuntaments que apostaven per horts urbans en la línia verda. No és una moda, tot i que a algú li puga semblar que ha descobert ara que la roda es rodona.

L’equip que gestiona l’Hort de les Flors i l’Hort de la Mar manté una llarga relació amb la terra, una relació plena d’afecte, que mai no ha passat pels pesticides. No perquè hagin fracassat, simplement, perquè no han volgut. Han escollit una altra via. Hi ha altres mons, tot i que estan en aquest, per explorar i per investigar. Mariano Bueno és un divulgador de l’agricultura ecològica de llarga trajectòria i recorregut que ha experimentat tot tipus de cultius. Jesús Arnau és una persona plena de saviesa, llarga investigació personal en conreu i alimentació i una de les més honestes que he conegut al llarg de la meua vida. Formen un bon equip. La filosofia i la posada en practica d'un se sustenten en les dades i la gran fon de informació de l’altre. I el més important, creuen amb el que fan.

No són els únics. A Benicarló hi ha més gent que es dedica al cultiu –i venda-, de producte ecològic. Ja no són una minoria com anys enrere. Tracten la terra com es deu quan una persona està de pas, quan ha estat invitada i deu deixar una herència en les millors condicions.  Pensen amb el cor i amb l’experiència, no sols en l’estadística.

Curiosament, procedim d’una espècie que no vol vore els carrers bruts, ni els camps plens d’herba, però tanquem perillosament els ulls al mètode. Ens dona igual. I el “mètode” baixa pels aqüífers, els contamina i es filtra fins l’aixeta de casa. Però no fa brutícia. No fa mal olor. No es veu. Però hi és. Tan nets per a unes coses, tant cecs per a altres.

Que Benicarló compte amb dos espais verds on la gent , a més, pot relacionar-se, aprendre, empatitzar, aconseguir cultiu des del respecte i practicar un altra manera de relacionar-se amb la terra -què, a aquestes altures ja no és cap novetat perquè està estesa, sortosament, per tota Europa i des de fa anys-, és per a molts motiu d’alegria. Per salut i per consciència. Perquè està més que demostrat el mal que produeix a la flora, a la fauna i a la salut la utilització dels pesticides.

Poder situar al mapa verd a Benicarló, i més en la promoció d’algunes espècies, és tenir visió de futur.  I ens sentim orgullosos. I encoratgem a continuar endavant. Quan a les tradicions, el respecte s’acaba quan comença el maltracte, ja siga a la terra o a altres especies d’animals.  El viatge es llarg i tot just ara comença.

 

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.