Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

la porta verda

Aierbe aposta per la pesca sostenible per assegurar el futur del sector

El IV Cicle de Conferències sobre Canvi Climàtic i recursos energètics inicia la seua singladura amb la conferència d’Eneko Aierbe "Cap a la pesca sostenible a la Mediterrània"

 

Eneko Aierbe, llicenciat en Ciències del Mar, és un dels primers ponents d'aquest IV Cicle de Conferències sobre Canvi Climàtic i recursos energètics, que va iniciar-se dimecres dia 11 amb una nova edició. Així, el Vinalab va acollir la seua conferència "Cap a la pesca sostenible a la Mediterrània", a través de la qual l’activista basc adverteix de la sobreexplotació de la mar, especialment de la Mediterrània, i de quines directrius podem emprendre per tal de realitzar un control que puga garantir el futur de la pesca i del sector.

La ponència, conduïda per l’escriptora i periodista Alícia Coscollano i Masip –membre de l’organització del cicle-, va comptar amb una exposició propera i diàfana de la situació actual per part d’Aierbe. Centrant-se concretament a la Mediterrània, dibuixava un paisatge molt millorable, ja que actualment se està pescant per damunt del que deuria en una població de peixos ja de per si disminuïda, “fa 100 anys hi havia molts peixos i pocs barques, ara hi ha moltes arques i pocs peixos”, definia al voltant d’un sector que produeix llocs de treball, però a la baixa en els últims temps. S’ha passat dels 60 000 pescadors de dècades passades, als actuals 30 000. Tot per la davallada de les captures, com indicava Aierbe. El ponent també assenyalava que el 96% de les poblacions a la Mediterrània estan sobreexplotades. En aquest sentit, també indicava que Europa va aprovar l’11 de desembre de 2013 el reglament de la UE dirigit a restablir i mantenir les poblacions, i l’objectiu perseguit està situat en aconseguir el rendiment màxim sostenible per a l’any 2020.

En finalitzar la conferencia, el públic va traslladar-li diferents qüestions i dubtes, entre d’altres, el conflicte que genera la pesca il·legal. En aquest sentit, Aierbe va afirmar que a Espanya està bastant controlada, tot i que a nivell internacional “la mar es molt gran” i l’índex de  vigilància és molt més complex, evidentment, “poc es pot fer”. El problema que generen països com Japó o a Xina és que tenen suficients diners com per a endinsar-se a pescar de forma industrial en zones pesqueres d’altres països que no poden fer-ho.

Tornant a la Mediterrània, les competències estan en mans del ministeri d’Agricultura i Pesca, administració que és la que finalment decideix i regula l’aplicació del reglament.  Aierbe apostava per dur a terme una pesca sostenible per tal d’assegurar el futur del sector.

 

Dades de la trajectòria professional d’Eneko Aierbe

Eneko Aierbe va naixer a Donosti, tot i que actualment viu a Gijón. És llicenciat en Ciències del mar a més de tenir un màster –dels de veritat-, en Biodiversitat Marina i Conservació.

Va començar la seua carrera com a investigador en diversos temes (de beca en beca) tot i que els últims anys ha estat lligat a la investigació aplicada a directives europees, tant la Directiva Marc de l’Aigua com a la Directiva d'Estratègies Marines, al Centre Tecnològic expert en Investigació Marina i Alimentaria ‘Fundació AZTI’, a la Universitat de Oviedo i en l'Institut Espanyol d'Oceanografia.

A més, ha compaginat aquesta investigació amb l'activisme lligat a l'ecologisme. Des de fa un any és el responsable de pesca d'Ecologistes en Acció confederal i responsable de la campanya “Como pez en el agua”.

Com ell mateix explica, la seua carrera professional anava dirigia en un principi a estudiar temes sobre la  contaminació, però va sorgir  la possibilitat de poder treballar en temàtiques vinculades a la pesca i, finament, a treballar a Ecologistes en Acció en aquest àmbit, cosa que li permet fusionar les dos passions, la de la pesca i la mar, amb l’activisme ecològic. La investigació, diu, la deixa per al futur, per a quan tota la pesca siga sostenible i ja no trobe treball d’ecologista en aquest apartat laboral. Es considera optimista com a mètode de defensa propi, i confia en aconseguir-ho i anar poc a poc conscienciant que hi ha altres models de pesca possible i viables.

Com sempre, la conferència va ser possible gràcies a la implicació de tots els agents que les fan possible: Ecologistes en Acció, l’Ajuntament de Vinaròs, el diari digital La Calamanda, Ecologistes del Senia i també, en aquesta ocasió, ‘Como pez en el agua’.

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.