Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

la porta verda
Es fan malbé les dunes de la platja de Torreblanca

Es fan malbé les dunes de la platja de Torreblanca

Recordem que el 2010 es va realitzar, amb fons públics, la regeneració del cordó litoral a la platja nord de Torrenostra, creant un cordó dunar artificial amb revegetació i la construcció de la passarel·la de fusta com a continuació del passeig marítim

 

Ecologistes en Acció

El dilluns 26 de febrer de 2018, al matí, la brigada municipal de neteja de l'Ajuntament de Torreblanca va realitzar actuacions a la platja Nord de Torrenostra amb maquinària pesada, danyant les dunes existents a la platja. Es va utilitzar un tractor municipal habilitat amb una pala, que va arrossegar sorra de la mateixa platja per amuntegar a la zona de les dunes, afectant a la vegetació existent, la qual, en part, va quedar enterrada. La zona afectada té una longitud aproximada de 200 m i 10 m d'ample, i gaudeix amb el distintiu de bandera blava el 2017.

Recordem que el 2010 es va realitzar, amb fons públics, la regeneració del cordó litoral a la platja nord de Torrenostra, creant un cordó dunar artificial amb revegetació i la construcció de la passarel·la de fusta com a continuació del passeig marítim. A més, aquest pla, que afecta a l'àrea litoral de major creixement urbanístic del litoral de Torreblanca, va incloure altres petites accions, com paisatgisme amb espècies locals, reagrupació de pedres, delimitació d'accessos amb blocs i passarel·les de fusta conformant un atractiu passeig al llarg de la platja. Tot això va ser emmarcat dins d'un pla de recuperació del litoral, circumstància que xoca amb les actuals actuacions de manteniento realitzades a la zona.

Per a què serveixen les dunes? Els ecosistemes dunars, ja siguin naturals o artificials, són espais d'interacció entre el mar i la terra, en els que el dipòsit de sediments pel mar i l'acció del vent, que transporta aquesta sorra cap a zones interiors, permet l'aparició de plantes molt especialitzades (moltes d'elles endèmiques i de gran valor) i adaptades a viure en un espai molt especial (amb forta radiació solar, vent, elevada salinitat, escassetat d'aigua o mobilitat del substrat). A més, potencia l'existència d'una biodiversitat de gran valor, on la varietat de fauna es veu condicionada per la presència dels vegetals que fixen les dunes; allà, insectes, amfibis, rèptils i aus troben ambients adequats per a la seva supervivència, en aportar refugi, aliment i zones adequades de cria. Destaquem l'corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), una espècie d'au limícola protegida que depèn d'aquests ecosistemes per sobreviure. La destrucció de les dunes, el trepig de la gent o la presència de gossos solts durant la seva època de cria, són greus amenaces per a la seva conservació. Finalment, cal indicar que les dunes són la reserva de sorra de les nostres platges i ajuden a preservar les platges de sorra enfront de l'acció dels temporals. La nefasta actuació de l'Ajuntament de Torreblanca no facilita que aquests cordons dunars artificials compleixin amb les seves funcions i siguin fonts de vida!

Ecologistes en Acció informa que ha denunciat aquestes actuacions abans les administracones públiques pertinenetes perquè no es tornin a reproduir aquestes actuacions, algunes recurrents des de fa anys a la zona. Cal recordar que l'any passat l'Ajuntament va actuar premeditadament a la zona d'entrada de l'embarcador de Torrenostra, arrasant amb tota la vegetació i aplanant les dunes naturals que s'estaven formant amb el pas del temps.

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.