Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

la porta verda
Reclamen millores en la conservació de l'ós bru, linx ibèric, llop ibèric i gat fer

Reclamen millores en la conservació de l'ós bru, linx ibèric, llop ibèric i gat fer

Amb motiu de la celebració el 3 de març del Dia Mundial de la Vida Silvestre, Ecologistes en Acció ha elaborat un informe on denuncia la preocupant situació en què es troben els grans carnívors terrestres de l'Estat espanyol

 

Ecologistes en Acció

Els depredadors determinen l'abundància de totes les altres poblacions i la seva absència pot provocar canvis importants en els ecosistemes. Ecologistes en Acció reclama que es prenguin noves mesures per assegurar el seu adequat estat de conservació i frenar les seves amenaces.

 Depredadors amenaçats

El linx ibèric i l'ós bru són dues espècies en perill d'extinció, molt conegudes i que estan rebent molta atenció per part de les administracions competents, incloent una estimable finançament. Tot i això, Ecologistes en Acció considera que la seva conservació continua sense estar garantida. A l'informe 'Depredadors amenaçats. Ós bru, linx ibèric, llop ibèric i gat fer 'l'organització ecologista denuncia que no s'està prioritzant la conservació del seu hàbitat.

El linx ibèric ha incrementat la seva població en els últims anys basant-se en un artificiós programa de cria en captivitat i de soltes constants que creen una falsa imatge sobre la seva situació. No obstant això, s'enfronta a una sagnia de baixes per atropellaments, tret i caça amb mètodes de control de predadors i el seu hàbitat se segueix veient notablement afectat tant per l'increment de barreres que el fragmenten com pels projectes d'urbanització. Ecologistes en Acció denuncia que els missatges de les administracions sobre la situació i futur del linx són massa optimistes, ja que les seves poblacions i els seus hàbitats estan cada vegada més amenaçats. En 2017 es van trobar morts 58 linxs: 31 per atropellament, nou per la caça furtiva i la resta per causes desconegudes o menors.

Per la seua banda, l'ós bru, encara que està experimentant avenços considerables en la població cantàbrica, especialment a la zona occidental, pateix i molt en la resta de zones, particularment al Pirineu, on la seva situació és molt preocupant. A Navarra i Osca l'espècie està abocada a l'extinció, amb tan sols dos exemplars mascles, mentre que a la Vall d'Aran, el Parc Natural de l'Alt Pirineu (Lleida) i el nord-est d'Osca es compta amb una població d'uns 35 exemplars fruit de la solta d'óssos eslovens iniciada el 1996 pel Govern francès.

Pel que fa al llop ibèric i al gat fer fa la situació és més precària, ja que per desgràcia no gaudeixen de l'atenció que reben altres depredadors i són molt atacats per sectors com el de la ramaderia i la caça. El gat salvatge continua sent una espècie molt poc estudiada, amb poca informació a nivell estatal sobre la seva àrea de distribució i estat de conservació. Malgrat això són molts els treballs de camp que confirmen la reducció de presència i l'increment de la mortalitat no natural. Això requereix que les administracions posin en marxa mesures urgents per incrementar els estudis sobre aquesta espècie així com per evitar les causes de la regressió de les seves poblacions, especialment la destrucció del seu hàbitat, la mortalitat a causa de l'activitat cinegètica i la hibridació amb gats domèstics .

El llop ibèric és potser l'espècie més emblemàtica i que mes interès desperta per a gran part de la població, però possiblement també és l'espècie de la qual mes exemplars es mata cada any, tant legal com il · legalment. Encara que s'ha demostrat que els atacs del llop al bestiar tenen solució mitjançant canvis en el maneig del bestiar i mesures preventives, tot i la manca d'informació científica actualitzada sobre la situació de l'espècie, i malgrat l'extinció del llop ibèric a Andalusia, Extremadura i el sud de Castella-la Manxa, les administracions continuen sense adoptar mesures per assegurar la conservació de l'espècie. Per això, el proper 18 de març es realitzarà una gran manifestació a Madrid per reclamar la protecció del llop.

Els grans depredadors són indispensables per al manteniment dels ecosistemes. La seva desaparició pot causar importants canvis en el paisatge, la vegetació, la presència de nutrients, la proliferació d'espècies invasores, el nombre d'incendis forestals o les malalties infeccioses.

Ecologistes en Acció reclama a les administracions competents que, de manera urgent, es posin en marxa mesures per actuar sobre les principals amenaces per a aquestes espècies, com són la fragmentació i la pèrdua d'hàbitat, l'activitat cinegètica legal i il·legal i els atropellaments de fauna a les carreteres.

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.