Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

la porta verda

Eurodiputats demanen a la Comissió Europea la protecció de les Oliveres mil·lenàries del Territori Sénia

L'any 2018 ha estat declarat com a any del patrimoni cultural europeu. Malgrat això, fa uns dies, el Paisatge històric d'oliveres mil·lenàries del Territori Sénia, un espai guardonat el passat 2014 amb un dels premis Unió Europea de Patrimoni Cultural - Premis Europa Nostra, ha estat posat en perill

 

La pregunta ha segut signada per Francesc Gambús (EPP), Inés Ayala (S&D), Santiago Fisas (EPP), Inmaculada Rodríguez-Piñero (S&D), Esteban González Pons (EPP), Javi López (S&D) i Verónica Lope (EPP), dels dos grups majoritaris de la cambra europea (EPP y S&D) Tot el relacionat amb el Territori del Sénia ha estat objecte de treball des de la visita que van efectuar l'estiu passat els eurodiputats Francesc Gambús i Inés Ayala, visitant i admirant les seves Oliveres mil·lenàries i reunint-se amb els alcaldes de la Mancomunitat Taula del Sénia i amb els sectors econòmics (agricultors i molins d'oli) membres de l'Associació Territori Sénia.

El Territori Sénia agrupa 27 municipis (15 de valencians, 9 de catalans i 3 d'aragonesos) i és la zona amb major concentració d'oliveres mil·lenàries del món, amb un total de 4.960 exemplars. L'any 2014, aquest paisatge històric va rebre un dels premis Unió Europea de Patrimoni Cultural - Premis Europa Nostra. Per tot això, 7 Eurodiputats catalans, valencians i aragonesos dels grups del Partit Popular Europeu (EPP) i de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (S&D), després del nou espoli d'algunes oliveres mil·lenàries a Ulldecona, han presentat la pregunta adjunta a la Comissió Europea en la què demanen mesures (accions i programes) per protegir les Oliveres mil·lenàries del Territori Sénia. Assumpte: Mesures de protecció del patrimoni històric i natural europeu

L'any 2018 ha estat declarat com a any del patrimoni cultural europeu. Malgrat això, fa uns dies, el Paisatge històric d'oliveres mil·lenàries del Territori Sénia, un espai guardonat el passat 2014 amb un dels premis Unió Europea de Patrimoni Cultural - Premis Europa Nostra, ha estat posat en perill. Una empresa situada a Sant Celoni ha arrencat diverses oliveres mil·lenàries situades a Ulldecona, amb l'objectiu de revendre-les, malgrat un requeriment fet pel seu Ajuntament a no fer-ho en benefici del conjunt cultural i paisatgístic de la zona. Per això, ens interessa saber: - Quines accions i programes considera la Comissió que pot utilitzar per protegir aquest entorn, considerat patrimoni cultural per la Unió? - Considera la Comissió proposar una nova legislació o orientacions als Estats Membre per a la protecció i aprofitament del paisatge de les oliveres monumentals situades a Europa?

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.