Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

la porta verda
Denuncien la tercera avaria del sistema hidràulic de les barres de control en Cofrents

Denuncien la tercera avaria del sistema hidràulic de les barres de control en Cofrents

La central nuclear de Cofrents (València) serà aturada de nou el dissabte dia 17-II-2018 per reparar els accionadors hidràulics de les barres de control, que són els autèntics frens de la central

 

Comunicat de premsa d'Ecologistes en Acció

Aquest és el tercer intent de reparar aquest sistema vital per a la seguretat de la central des de la parada per recàrrega que es va produir l'octubre del passat any.

El titular de la central nuclear de Cofrents (València) ha anunciat al Consell de Seguretat Nuclear la parada que tindrà lloc el dia 17-II-2018. Es tracta d'una nova Aturada programada ja que s'ha avisat al regulador amb temps suficient, però estem davant d'un nou error d'un element clau per a seguretat: els accionadors hidràulics de les barres de control, que són els veritables frens de la central. Aquests elements s'encarreguen d'impulsar les barres de control cap amunt per introduir-les entre els elements combustibles i que aturin la reacció nuclear.

És la tercera vegada que es va a actuar sobre aquestes peces per evitar les pèrdues d'aigua. A la parada de 2017 es va realitzar el premi de les dels cargols de les juntes, però no va ser suficient perquè es va observar una fuita el 5 de gener 2018 i es va tornar a parar per col·locar noves juntes, després de comunicar-ho al CSN amb més de 48 hores d'antelació perquè la parada es classifiqués com programada.

A hores d'ara aquestes juntes tornen a fallar, amb el consegüent risc d'indisponibilitat d'aquests accionadors, i es fa necessari substituir-les per altres d'un altre material. Aquestes operacions es realitzaran a partir de dissabte 17-II-2018 i duraran almenys una setmana.

Aquesta situació té l'agreujant que els accionadors antics van ser substituïts en 2005 per aquests que pertanyen a un model suposadament més avançat precisament per evitar aquestes fugues. Per a Ecologistes en Acció, pertanyent a la Plataforma Tanquem Cofrents, la central hauria parés fins que es resolgui definitivament aquest problema i no posar-la en marxa sense haver fet les comprovacions necessàries. En tot cas, la central no hauria de continuar funcionant més enllà de la fi del seu permís d'explotació que caduqués el 2021.

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.