Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

la porta verda

Urgeix l’aprovació d’una llei de protecció i contra l’espoli de les oliveres mil·lenàries

Manel Mas:  “els propietaris amb oliveres monumentals podrien rebre ajuts per a la conservació d’aquests tresors que són el fruit de la interrelació entre nombroses generacions que les han cuidat i n’han aprofitat l’oli i aquests extraordinaris arbres que són les oliveres Fargues”

 

Ferran Puig Vilar: “Tret de les sequoies, no existeix cap altre arbre al planeta que tinga els anys, ni la dignitat, de les oliveres mil·lenàries”

 

A falta que es presente la llei de protecció de les oliveres mil·lenàries, que ja està redactada, però cal que arribe al parlament per a la seua aprovació, actualment les oliveres no compten amb cap tipus de protecció legislativa a Catalunya. Aquest fet -que s’ha deixat damunt la taula en diferents ocasions pel col·lectiu Salvem lo Montsià, i que ha provocat que diferents agents vinculats al territori o dins de l’àmbit ecologista traslladen la seua preocupació per l’espoli que aquest arbres monumentals pateixen-, va generar ara fa uns dies que les protestes per un nou espoli d’aquest arbres a Ulldecona fera saltar totes les alarmes.

 

Com explica Manel Mas, del col·lectiu Salvem lo Montsià, aquesta vegada ha estat l’empresa Cultius Ponç, de Sant Celoni, la que ha propiciat l’arrancada d’aquest arbres majestuosos, “després de comprar la finca Mas del Rector al terme d’Ulldecona està procedint a arrencar les oliveres, gairebé totes més que centenàries, monumentals i almenys nou d’elles catalogades per la Taula del Sénia com a mil·lenàries”.

Mas ha afirmat, a més, que “per a fer visible del saqueig o espoli del patrimoni natural, i vist que l’empresa ha menystingut el requeriment de l’Ajuntament per tal de respectar almenys els exemplars catalogats, SALVEM LO MONTSIÀ va fer una actuació de protesta a l’entrada de la finca el passat dimecres 31 de Gener”.

Mas ha anat més enllà, però, en la demanda, “enfront d’aquest espoli demano que l’Ajuntament d’Ulldecona declari persones no grates la gent de l’empresa Cultius Ponç, i estableixi normes d’usos agraris per a impedir nous espolis”. A més també ha volgut ficar l’accent en els propietaris de les oliveres monumentals per sol·licitar que “els propietaris amb oliveres monumentals puguen rebre ajuts per a la conservació d’aquests tresors que són el fruit de la interrelació entre nombroses generacions que les han cuidat i n’han aprofitat l’oli i aquests extraordinaris arbres que són les oliveres Fargues”. En aquest punt Ms recorda que moltes de les oliveres oren en aquest trasllat, al ser arrencades i conduïdes cap climes que no són el seu.

Mas demana que aquest patrimoni “siga protegit per fi seriosament aquest valuós patrimoni natural, amb una llei com la que ja està vigent al País Valencià des de fa més de 10 anys”.

 I demana la implicació de la gent “que la gent faci saber el rebuig d’aquestes pràctiques (que tot i ser “legals” no deixen de ser un espoli del patrimoni natural) a les empreses que es dediquen al saqueig d’oliveres monumentals. En concret, animem a enviar correus de rebuig al correu, telèfon o fax de l’empresa, així com cartes al director als mitjans que es consideri convenient”.

La publicitat a aquesta empresa deuria també ser rebutjada, segons Mas, per les pràctiques no respectuoses amb el medi ambient.

Per la seua part, Ferra Puig Vilar, del mateix col·lectiu i conegut articulista i conferenciant, ha assenyalat que “no es tracta tan sols d’una patrimoni d’Ulldecona, sinó que parlem d’un Patrimoni de la Humanitat. Són arbres amb molts anys, mil·lenaris, i tret de les sequoies, no existeix cap altre arbre al planeta que tinga els anys, ni la dignitat, de les oliveres mil·lenàries”.

 

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.