Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

la porta verda
La Gallina del Maestrat, una espècie única en plena recuperació

La Gallina del Maestrat, una espècie única en plena recuperació

Actualment està en fase de reproducció i estudi genètic i pot convertir-se en una via més per a poder sobreviure i superar el despoblament que assoleix el pobles de l’interior, amb menys recursos i menys visibilitzats socialment

 

alícia coscollano i masip

Foto: Gallina del Maestrat

A una de les masies d’un poble de l’interior, just tocant el terme de Culla, s’ha mantes al llarg dels anys una espècie de gallina que no ha entrat en contacte amb cap altra espècie. Aquesta gallina està recuperada i se l’ha denominat gallina del Maestrat i fa més de 20 anys que la estaven preservant després d’extraure’n alguns exemplars de la masia.

 Sota el paraigües de la recuperació d’espècies en perill d’extinció, els exemplars d’aquest tipus de gallina tenen unes característiques ben definides, a més de ser bonica i rústica i que suporta molt bé el fred, els ous són excel·lents, una producció de 180 anuals de grans dimensions i gran qualitat.

Actualment està en fase de reproducció i estudi genètic i pot convertir-se en una via més per a poder sobreviure i superar el despoblament que assoleix el pobles de l’interior, amb menys recursos i menys visibilitzats socialment.

El projecte pretén potenciar un valor patrimonial del territori, i encaixa en una iniciativa que aglutina diferents branques, com ara la tasca educativa, social i d'investigació, anomenada “el3ments” i impulsada per Hèctor Molina.  La Gallina del Maestrat és l’única espècie animal que forma part del projecte des de 1.900 fins a l’any 2.000 el planeta a perdut el 70% de la seua diversitat, i es pretén recuperar en el possible la memòria. Respecte ala gallina, el que es persegueix es que ocupe l’espai al mercat que deuria ocupar en relació a la seua puresa i qualitat.

Cal destacar que al projecte “el3ements” treballen amb molta cura i dedicació per oferir productes que es cultiven amb un respecte a l’entorn i el medi ambient, i cuiners com Rodrigo de la Calle (Estrella Michelín) els utilitzen com a part indispensable de les seus despenses.

https://www.facebook.com/GallinaDelMaestrat/

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.