Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

la porta verda

La Carxofa DO Ecològica, nou enfocament i impuls per al producte gastronòmic benicarlando

La conferència posa les bases cap a un cultiu ecològic basat en el respecte a l'ecosistema

Amb l'objectiu posat en aconseguir obtenir una Carxofa DO Ecològica conreada en sòl benicarlando, la conferència "La carxofa DO ecològica com a oportunitat: un enfocament diferent" que es desenvolupava ahir als baixos de la Cambra Agrària donava pas a algunes de les pautes per obtenir aquest preuat producte en la seva versió més natural. El ponent, Fermín Salcedo, acompanyat per Rafa Laborda, de la Universitat Politècnica de València, d'SAIFRESC, una explotació hortofructícola de València que segueix les directrius ecològiques.

Salcedo començava la seva intervenció recordant que en un primer terme s'han d'obtenir camps reconvertits per poder plantar qualsevol producte ecològic, és a dir, que no hagin estat tractats amb químics durant un llarg període de temps perquè la terra es trobi recuperada i en les millors condicions. Amb el seu projecte a 8 quilòmetres de València, Salcedo es dedica a conrear producte de temporada, recentment recol·lectat, sense intermediaris, amb transport mínim, així com també un mínim d'envasos i conservació, amb un preu just per a l'agricultor i el consumidor, generant lloc de treball i tenint com a base la territorialitat i la vida en l'horta valenciana. Per a ells, la carxofa és un producte més de temporada, ja que treballen amb altres cultius per afavorir la rotació.

Com un dels fonaments bàsics per al cultiu de la carxofa i les seves diferències entre el mètode tradicional i l'ecològic, Salcedo assenyalava principalment que "el 80% de l'èxit d'una collita ecològica es determina abans i durant la seua sembra o plantació". Així, en el mètode convencional, es procedeix a la desinfecció de les estaques. A l'ecològic existeixen diversos mètodes per suplir aquesta dinàmica, com la plantació a l'agost, baixar el sostre de a temperatura amb el maneig del reg -abans de plantar regar la terra-, i a més, els primers regs de la planta són "a manta" -posteriorment s'instal·la el reg per goteo-, es conrea amb estaques mogudes i se segueix el procediment de la termoteràpia, solarització i rotacions. Tot això en camps que no continguin restes de cultius anteriors.

D'altra banda, l'entorn de les hortalisses i fruites també requereix una atenció específica, ja que s'estableix una relació vital entre el producte plantat i els éssers vius que l'envolten, establint-se un ecosistema protector.

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.