Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

la porta verda

“Les llavors, perquè les volen patentar i com ens afecta”, nova conferència a Alcanar del cicle ‘Eines per a un planeta que respira’

La xerrada, que va tenir lloc dissabte, va ser impartida per Maria Ferrer, de Llavors d’ací (www.llavorsdaci.org / llavorsd@llavordaci.org)

Manel Mas

Dins del cicle Eines per a un planeta que respira Alcanar va acollir una nova conferencia a càrrec de Maria Ferrer, de Llavors d’ací. La primera part de la xerrada va consistir en un repàs a la legislació nacional i internacional sobre les patents sobre éssers vius (entre ells les llavors), fent especial menció a com una legislació inconnexa, sinó moltes vegades contradictòria està afavorint el control de les grans multinacionals sobre un bé tan important per a la humanitat com són les llavors.

Amb l’exemple de com la multinacional SYNGENTA va aconseguir patentar tots els pebrots resistents a la mosca blanca, a partir d’una varietat de Jamaica (enllaç al pdf) es va exposar amb quina impunitat les poques multinacionals que controlen el mercat mundial de les llavors (algunes també controlen el mercat mundials dels pesticides) patenten varietats de llavors.

Implicacions de les patents

Quan una llavor és patentada, l’empresa o persona que en té la patent té l’exclusiva de la seva venda per un període de 25 anys (en algunes espècies vegetals el període és més alt).

Això vol dir que l’empresa o persona que en té la patent disposa de l’exclusiva mundial de la seva venta... La qual es fa moltes vegades amb llavors hibridades que no permeten la seva replantació, per així haver de passar per la botiga cada any.

També està sota sospita el fet que aquestes llavors siguin vulnerables a plagues, i així acabar consumint plaguicides de la mateixa empresa, o d’una altre de les que tenen el monopoli mundial.

Com es pot actuar front a un  monopoli mundial

Davant d’aquesta situació de monopoli mundial cada vegada hi ha més associacions que procuren rescatar i millorar les varietats locals de llavors (més resistents a les plagues, ja que estan perfectament adaptades al terreny on es planten).

Aquest és el cas de LLAVORS D’ACI, que és l’associació que s’encarrega de la coordinació al País Valencià de diferents grups i associacions de recuperació, conservació i lliure distribució de llavors autòctones o locals.

És important aquesta tasca, ja que si una llavor determinada (per exemple el tomàquet Mutxamel) aconsegueix que sigui considerada universal, ja no es pot patentar... Essent aquest una de les activitats que porta a terme LLAVORS D’ACI.

Sobre Llavors d’ací

La darrera part de la xerrada va consistir en explicar les diferents activitats de l’associació, com poden ser:

  •          La celebració d’una trobada anual a un poble diferent del País Valencià (la passada trobada va ser a Villena), animant a que una propera trobada es pugui fer a les nostres terres.
  •          Col·laboració amb diferents mercats d’intercanvi de llavors, i l’organització d’un mercat d’intercanvi de llavors a València.
  •          Coordinació a nivell estatal amb Red Estatal de Semillas (http://www.redsemillas.info/), i a nivell internacional amb GRAIN (https://www.grain.org/es) i LA VIA CAMPESINA (https://viacampesina.org/es/)
  •          Organitzant degustacions de varietats locals, amb l’explicació sobre el seu conreu, possibles malaties, temps de sembra... (es pot veure un resum de les seves darreres activitats clicant aquí)
  •          La creació d’un banc de llavors al País Valencià. Per a poder incloure-hi una varietat de llavor s’han de seguir una sèrie de passos (tenir una bona mostra de llavors -no unes poquetes-, rebre les explicacions de la persona aportadora de les llavors, i que permeti diferents visites al seu conreu per tal de fer diferents medicions de les plantes en el temps, i poder veure in situ que estan lliures de possibles plagues).

Va animar a la gent a participar en qualsevol dels banc de llavors existents, com pot ser a Catalunya la XARXA CATALANA DE GRANERS (https://graners.wordpress.com/), o ells mateixos: LLAVORS D’ACI (www.llavorsdaci.org)

També va animar a visionar el curt DOS TOMATES Y DOS DESTINOS, de Veterinarios sin Fronteras ()

Per acabar, va haver-hi un interessant debat, i la sensació que la xerrada va ser curta, tot i donar-la per finalitzada sobre les 9 de la nit.

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.