Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

la porta verda

Benicarló guanya terreny ecològic desenvolupant espais cívics i formatius

L’educació ambiental, els tallers d’Ocupació, la integració social i la formació en ecologia conformen tres pilars bàsics de l’Hort de la Mar

alícia coscollano

L’Hort de la Mar pren la seua denominació per la seua proximitat amb la Mediterrània i pel seu emplaçament en un dels passatges que ens condueixen des de l'avinguda Papa Luna fins a la pròpia riba del mar. Aquest espai s'ha convertit, juntament amb el Hort dels Flors, en una de les zones ecològiques amb una major taxa d'integració social a nivell de les comarques de Castelló, ja que es visitat per gent de la tercera edat, per persones amb discapacitats diverses, a més dels alumnes d'algunes escoles de la localitat. A banda, o entre ells, trobem les persones que gestionen els bancals, tots elaborats amb tècniques que fusionen la permacultura, l'agricultura biodinàmica i l'ecològica adaptada, això sí, al terreny i a les llavors autòctones. 

A aquest factor se suma l'extensió de terreny específicament ecològic el cultiu del qual es desenvolupa sota les expertes directrius de Mariano Bueno i Jesús Arnau. A més, l'Hort de la Mar ha sorgit, com ha recordat aquest matí el regidor d’Ocupació, Roman Sánchez, del taller d’ocupació Mou-te, precisament. Així ha estat des del principi i després de la seua planificació un lloc de creació de treball o de dinàmiques d’ensenyament que han servit per a crear i formar a diferents persones en situació d’atur.

Horts urbans a ple rendiment

La construcció de bancals i el perímetre de tota la zona va ser una de les tasques desenvolupades, precisament, per un d’aquest tallers. La visita d’aquest matí a l’Hort de la Mar ha comptat a més de amb la presència de l'edil d'Ocupació Local, Román Sánchez, amb la de l'edil d'Agricultura, Domingo Roca. 
Els horts urbans estan a ple rendiment, amb adjudicataris dels diferents bancals cultivant i es poden contemplar els resultats, “es va desenvolupar una ordenança municipal per a desenvolupar tota la planificació dels horts urbans”, recordava Sánchez, que s’han precisat en 27 espais, “tot i que han existit algunes baixes per problemes personals i s’està cridant a la gent per ordre rigorós de llistat”.

Per la seua banda, Roca ha remarcat l’afecte que els usuaris dispensen als horts urbans, dels quals se sent “orgullós”, com ha concretat. “El producte ecològic se parla molt, i veig possibilitats que a Benicarló se comence a treballar en aquest sentit, es fàcilment realitzable i crec que se pot aconseguir treballar en aquesta línia perquè la demanda cada cop és més gran”.  

Salud per al cos i l'ànima 

Bueno afirmava que tot el conjunt de horts urbans i la secció ornamental ha estat regida per cursets que han seguit els alumnes des de gener, que van començar a plantar fins ara, que ja estan començant a menjar a les llars dels usuaris els productes que s’extrauen del hort. “S’adonen que no cal utilitzar cap producte químic per a obtenir productes de qualitat”.

Finalment, Arnau ha afirmat que "la mateixa natura fa 3000 milions d’anys que està inventant el seu sistema i la perfeccionat fins l’excel·lència”. “nosaltres creem una zona ornamental, tenim objectius i tot i que no podem reproduir exactament el mateix sistema tenim que aproximar-nos el més possible per tal que els productes que extraiem siguen saludables en mètodes no agressius”. “La natura és sensible a la nostra activitat i tot el que perd ella ho perdem nosaltres”.

L’educació ambiental és un altre dels aspectes que es treballa a l’Hort de la Mar, “fa un any no podíem pensar que actualment estaríem a este nivell, que tenim dos projectes en marxa i possiblement en puguem ficar en marxa més, perque l’Ajuntament te molts de espais accessibles”.  “En un futur podrà figurar en el currículum dels centres educatius de la ciutat”, ha precisat Arnau, el qual ha remarcat els beneficis emocionals que procure la proximitat amb la part ornamental de les flors i les plantes. 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.