Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

la porta verda

‘Custodia del territori’, una eina poc coneguda

El Vinalab acollia ahir divendres la conferència dins del cicle ‘Eines per a un planeta que respira’

“Preservar el territori és preservar la memòria”

Una gran finca al Desert de les Palmes acollirà la 1ª estació de canvi climàtic , “el que te que vindre ja ho sabem, però cal preparar als agricultors per al que tindrem que viure”

alícia coscollano

Amb els inicis i canvi de vida dels protagonistes cap a un nou concepte de ruralitat i de cura del territori se iniciava una conferencia més del cicle “Eines per a un planeta que respira”, segona part d’un primer cicle que va desenvolupar-se sota el títol “Conferències sobre canvi climàtic i crisi energètica” l’any passat.  

El Vinalab va ser novament l’escenari que va acollir ahir divendres la xerrada, molt dinàmica, a càrrec d’Esperanza Meléndez, co-fundadora de la cooperativa l’Hort del Manyano, i d’Adan Carrillero, agricultor associat, de Nules.  A l’Hort de Manyano, precisament, es cultiva ecològicament terres en la modalitat de ‘Custòdia del territori’, que  tracta d’un conjunt d'estratègies i tècniques encaminades a preservar els valors naturals, culturals i paisatgístics del territori, així com fer-ne un ús responsable del mateix territori i dels seus recursos.

Meléndez va realitzar un recorregut per tot el procés recorregut fins arribar a l’estat actual. Un trajecte que va passar per diferents etapes de informació i formació. L’ampli concepte de custodia de territori engloba també el compromís d’ajuda ciutadana. La custodia pretén preservar la conservació i millora del patrimoni natural. Per tal d’aconseguir aquest pas, cal certificar ecològicament les finques. De vegades, com comentava Meléndez, es dona el cas que hi ha persones que ofereixen els seus terres perquè no les cultiven i es converteixen en terrenys erms. Cal també garantir l’objecte del pacte i impulsar la creació d’una economia verda, “bioeconomia”, amb productes estrets de custodia de territori de qualitat, Km 0 i ecològics. Així la promoció del territori s’efectua a través de la comercialització del producte. “El preu del producte deu de ser assequible, no incrementem el preu perque siga ecològic”, remarcava Melendez.  

Aquesta idea de custodia de territori també va amalgamada amb la noció integral del paisatge com a ens viu en altres àmbits com el turisme i l’oci, aspectes amb els quals està agafant forà en els últims temps.

En marxa la primera etació d'observació del canvi climàtic

Quan a les llavors, són una part fonamental de tot l’eix que emmarca la custodia “tot ho cultivem amb les nostres pròpies llavors, ens hem convertit en viveristes i plantistes, però les oferim posteriorment als agricultors”, matisaven.

Actualment han donat un nou pas en aconseguir més terrenys per emmarcar dins del patrimoni natural que engloba la custodia del territori, ja que Meléndez avançava que l’últim acord en custodia és una finca de 30 km. al desert de les Palmes. Una gran extensió que pertany a 8  propietaris diferents i amb la qual ja porten un any de negociació. Aquesta extensió de terreny acollirà la 1ª estació de canvi climàtic , “el que te que vindre ja ho sabem, però cal preparar als agricultors per al que tindrem que viure”

Els productes ecològics de l’Hort de Manyano es poden trobar en diferents mercats de pagesos en pobles del voltant de Castelló. Les co-fundadores dediquen prou esforços a construir xarxa.

 Com en totes les conferències que integren el cicle, aquestes són possibles gràcies a la implicació des Ajuntaments, en aquest cas de l’Ajuntament de Vinaròs i de l’àrea de Medi Ambient, a més de les entitats que organitzen les xerrades, que són Ecologistes en Acció, Ecologistes del Sénia, amb el suport de Salvem lo Montsià, Plataforma no a la Mat, la Plataforma Antifracking i el digital La Calamanda.

 

Per ampliar informació podeu consultar aquest enllaç

https://www.living-land.org/spanish/

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.