Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

la porta verda

Benicarló consolida la presència del falciot

Aquestes aus beneficioses i protegides formen una barrera biològica contra la presència d'insectes com el mosquit tigre

Sota el lema “Benicarló, city of swifts”, o el que és el mateix, Benicarló, ciutat dels falciots, l'àrea de Medi ambient de l'Ajuntament de Benicarló i APNAL- Ecologistes en Acció han consolidat l'aposta per la lluita biològica contra els mosquits refermant l'aposta que l'any anterior ja es va dur a terme a la plaça de Els Telers de la localitat. Ara, la incorporació de 10 nous nius que se sumen als anteriors pot reforçar la presència d'aquestes aus que amb la seva presència controlen les plagues de mosquits. Una plaça, la de Els Telers, que havia estat històricament centre d'una gran colònia de falciots però que havia vist desaparèixer del seu paisatge a aquestes beneficioses aus a causa d'una reforma arquitectònica que hi havia cobert totes les entrades als seus nius. Unes “cases” que els falciots formaven en els forats que la pròpia obra deixava al descobert i que en ser taponats van impedir que tornessin cada any a les seves llars. El falciot és un au que torna sempre al lloc on va niar en anteriors ocasions, com explicaven el portaveu de APNAL-Ecologistes en Acció, Quique Luque. “La plaça Telers fa 15 anys comptava amb una població flotant de falciots de 40 parelles, per la qual cosa queda molt treball per fer, ampliem ara la colònia amb 24 zones de nidificació, i encara es pot treure un major rendiment, potenciant, conservant-la i perquè faci la seva funció. Els falciots mengen per cada individu 55 kg. per any”. “La seva funció és brutal i molt beneficiosa”.

Aquesta acció es podria extrapolar a altres zones de la localitat, com el carrer Crist del Mar, la zona de l'església parroquial, entre d’altres, com indicava Luque. Així i tot, existeixen punts de mostreig en carrers com Cessar Cataldo, carrer Rei Jaume I, o carrer Santa Càndida, “han estat esporàdics per comprovar si l'espècie s'adapta a aquestes zones, són llocs nous i és difícil que en un any els falciots trobin aquests nous llocs. Els falciots ocupen cada dos anys les seves zones de nidificació”. Els falciots, a conseqüència del canvi climàtic, han avançat la seva arribada, i ja s'ha detectat la seva presència en diferents punts del territori valencià. Es tracta d'espècies protegides. 

Consolidar la labor de propiciar la presència d'aquest agent natural per tal de controlar els insectes

Amb la col·locació de nous nius, que tenen un cost tant en hores com en material, ja que poden elevar-se a150 euros, l'edil de Medi ambient, Ximo Bueno, mostrava la seva satisfacció per aquesta aposta en coordinació amb el grup ecologista, que ve a asseure les bases d'una voluntat conjunta. “Per segon any consecutiu, es tracta de seguir amb la labor d'instal·lar nius per als falciots amb aquesta segona instal·lació, juntament amb les 18 caixes instal·lades en el CEIP Francesc Català, la idea és que els falciots tornin al lloc on van néixer i es van criar. Des de l'Ajuntament en col·laboració amb APNAL volem incrementar el nombre de caixes”. “És un agent natural per al control dels insectes, especialment dels mosquits”. “Oferir-los la possibilitat que niïn sempre és molt important”, explicava Bueno. Encara que a Benicarló la presència del mosquit tigre encara no s'ha detectat, Bueno aprofitava per recordar que en el mes d'abril pot començar la proliferació d'aquest tipus d'insecte i demanava col·laboració per evitar deixar pòsits d'aigua estancada en jardins i altres punts de la localitat.

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.