Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

la porta verda

Primera xerrada del cicle “Eines per a un planeta que respira” a Alcanar

Des de les instal·lacions dels Serveis Agraris a Alcanar, es va presentar a la localitat la primera de les xerrades del cicle 'Eines per a un planeta que respira'

L'acte va comptgar amb una introducció del regidor de Medi Ambient, Jordi Bort, i d’un membre dels col·lectius organitzadors

Manel Mas

La xerrada, sota el títol de “La política de l’aigua: perquè costa tant canviar-la” va estar a càrrec de Carles Ibàñez, doctor en Biologia i Director del Programa d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA, va estar seguida per unes quaranta persones.

El ponent va desgranar les polítiques actuals de l’aigua que, bàsicament, es limiten a la construcció i manteniment de grans infraestructures (el canal Segarra-Garrigues n’és un bon exemple) summament costoses de construir i mantenir, insistint en què no es pot aïllar el model de gestió de l’aigua del model de fer política en general.

Respecte al repartiment de l’ús de l’aigua, va constatar que és molt difícil saber quin és el percentatge real d’ús d’aigua per a l’agricultura, així com les previsions a curt termini, ja que no existeixen estudis al respecte, però va comentar que al tram català de l’Ebre, el 90% de l’aigua usada és per a usos agrícoles, el 2% per a usos industrials i el 8% restant per a usos urbans.

El model actual, que subvenciona l’aigua per a usos agraris és totalment insostenible, alhora que no resol la greu problemàtica d’abandonament del camp, segons va indicar.

També va dedicar atenció a la problemàtica mundial d’escassetat d’aigua dolça degut al canvi climàtic, així com l’augment constant, i en progressió geomètrica del nivell del mar, degut a la fusió dels gels polars.

Al final de la xerrada, seguida amb molt interès per part dels assistents, va tenir lloc un interessant debat amb constants preguntes de bona part dels presents.

El regidor Jordi Bort es mostrà molt satisfet de l’inici d’aquest cicle de xerrades a Alcanar, alhora que molt esperançat respecte a les xerrades previstes. Per part de les entitats organitzadores (Ecologistes en Acció, Gepec i Ecologistes del Sénia) es va valorar molt positivament el fet de poder acostar el cicle de xerrades a la gent d’Alcanar, alhora que consideren molt interessant la col·laboració amb l’Ajuntament d’aquesta vila. 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.