Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

la porta verda
Benicarló ecològic: la línia verda s'estén amb la implantació d'un bosc comestible

Benicarló ecològic: la línia verda s'estén amb la implantació d'un bosc comestible

El bosc comestible ocuparà la zona sud del nou pulmó ecològic conegut com Hort de la Mar, que se suma al conegut Hort de les Flors. La plantació col·lectiva es durà a terme el proper diumenge 21 al matí 

alícia coscollano

A Benicarló s'està implantant pràcticament arran de mar una nova iniciativa vinculada al medi ambient i a la línia verda que, en sintonia amb l'equip de govern, s'ha establert també des de les taules participatives impulsades per Benestar Social, concretament des de la Taula de la Salut. Batejat com el Hort de la Mar aquesta nova zona se suma, així, a un altre espai que ja funciona a ple rendiment didàctic, l’Hort de les Flors, que es va impulsar gràcies a la cessió d'uns terrenys i que s'ha convertit en el pulmó ecològic de la localitat. El nou espai serà interdisciplinar, un lloc de trobada amb les màximes col·laboracions possibles i intergeneracional. Ahir tenia lloc la presentació de la proposta el Bosc comestible, sorgida de la Taula de la Salut i que acollirà el proper dia 21 el nou espai, en un acte al que assistien l'edil de Benestar, Marta Escudero, juntament amb Mariano Bueno i la portaveu de la Taula de la Salut, Carmen Besalduch. 

‘Plantem arbres, plantem salut’

Com indicava Escudero, en aquest nou espai de titularitat municipal es construeixen sinergies amb col·lectius que han sorgit des de les taules participatives, com la taula de la salut, i que han aportat propostes. Així, el diumenge i sota el lema ‘Cultivem salut, plantem arbres, plantem salut’, totes aquelles persones interessades que disposen d’ un arbre i una aixada podran participar en una plantada d'arbres col·lectiva. La part nord de l'hort és la que està desenvolupant en l'actualitat les persones que integren el Pla d'Ocupació i la zona sud serà la que estarà destinada a la plantació dels arbres que conformaran el citat hort, com explicaven ahir durant la presentació del projecte. Escudero recordava que l'acte de plantació es durà a terme de les 10 a les 13 hores, i inclourà també un esmorzar de convivència.

 

Recuperar les arrels agrícoles de Benicarló amb sistemes moderns

Per la seva banda, Bueno explicava que des de la Taula de la Salut s'havia plantejat dinamitzar la localitat per establir gairebé una via verda d'espais públics on la ciutadania pugui dur a terme reunions i establir trobades que puguin recuperar les arrels agrícoles de Benicarló, alguna cosa que ja ha succeït amb el Hort dels Flors, que pràcticament es veu ja desbordat donada l'acceptació que ha tingut. En la secció sud d'aquesta nova zona, per tant, es plantaran arbres fruiters que puguin donar fruit al llarg de tot l'any depenent de la temporada, “abans cada casa disposava d'arbres fruiters que l'embolicaven i procuraven diàriament les vitamines necessàries, es tracta de recuperar aquesta idea”. Una mesura saludable en la qual també participa Jesús Arnau, el qual juntament amb Mariano Bueno gestiona el Hort de les Flors, principalment coordinant horticultura i la part ornamental. “Es tracta de recuperar aquesta essència però amb tècniques modernes, com la del sistema del cultiu permanent reciclant la poda que realitza el propi Ajuntament per utilitzar-ho com a compost”, explicava Bueno. El triturat de poda mantindrà la humitat i evitarà regs, la presència d'herba i durant la seva descomposició servirà de nutrient, “un reciclatge d'un material amb el qual ara no se sap molt bé què fer”. Es pretén dur a terme un grup de treball que pugui establir col·laboracions amb estudiants de Formació Professional, “que siga un espai que pugui servir a tothom, als quals el vulguin gaudir, però també que sigui un espai d'aprenentatge, que pugui recordar opcions de cultiu que s'han anat perdent i que a través de l'agricultura ecològica pugui donar una nova embranzida a Benicarló i un prestigi”, indicava Bueno. 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.