Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

la porta verda
Els ecologistes demanen la paralització de les obres de restauració del campanar de Canet lo Roig

Els ecologistes demanen la paralització de les obres de restauració del campanar de Canet lo Roig

Demanen la retirada de la tela i bastides ja que les obres s'estan realitzant en època de nidificació de aus protegides, el que podria suposar la mort de centenars de pollets

Des de l'ajuntament es eximeixen de qualsevol responsabilitat, al·ludint que ha estat l'empresa la que ha iniciat les obres en aquest mes. Les obres, destaquen, es van fer per urgència per algun despreniment

A Benicarló les obres de restauració a l’església ja es van haver de paralitzar per respectar el temps de nidificació de les aus

 

alícia coscollano i masip

D ' "irresponsables" titllen des d'Ecologistes en Acció l'època escollida i les mesures adoptades per a la restauració de la torre campanar de l'església Sant Miquel Arcàngel de Canet lo Roig. Segons el col·lectiu ecologista, no s'ha pres cap mesura per protegir les espècies que nien a la torre, cosa que resulta una "temeritat" que podria suposar la mort de centenars de pollastres de falciot comú, ia l'època de cria s'estableix d' abril a finals de juliol, com indica el seu portaveu, Quique Luque.

El portaveu ecologista segueix explicant és lamentable que per part de l'Ajuntament es desconegue on crien les espècies beneficioses tant d'aus com de mamífers, ja que "han d'atorgar permisos d'obres i rehabilitacions que poden afectar, com pot aquest ser el cas, a espècies protegides per llei, a més de la vulneració i la passivitat davant les seues obligacions legals i mediambientals ", afegeix. Ell mateix s'ha posat en contacte amb l'alcaldessa d'aquest municipi i amb el director territorial de la Conselleria de Castelló perquè prenguen mesures urgents de la retirada de la tela i paralització de les obres.

En aquest sentit, hi han precedents, ja que la restauració de l'església de Benicarló i també a la de Vinaròs, es van haver de paralitzar les obres i instal·lar mesures correctores, ja que es tapaven esquerdes i forats utilitzats per aquestes espècies fissurícoles con falciots, xoriguers o ratpenats. Les mesures correctores, com explica el portaveu dels ecologistes, solen ser deixar buits o col·locar caixes niu, "a l'església de Sant Bertomeu de Benicarló estan a la part sud", assenyala.

Luque afegeix que "és una irresponsabilitat per part de l'empresa que executa les obres i d'aquells agents que han atorgat els permisos, així com d'aquells que han de revisar el compliment dels condicionants de l'obra".

En efecte, des del consistori indiquen que la llicència d'obres es va demanar el dia 22 de maig, i que van ser aprovades el dia 6 de juny. Les obres havien de dur a terme una rehabilitació parcial de la torre campanar. El permís d'execució tenia un termini de sis mesos. L'empresa va començar les obres després d'aportar la documentació necessària i un permís de l'administració corresponent. Les obres s'havien d'iniciar amb urgència perquè havia existit algun despreniment i el carrer adjacent, vial que es va mantenir tallat amb tanques durant 15 dies, segons han explicat des del consistori. Assenyalen, d'altra banda, que la llicència atorgada a la empresa no eximeix d'haver de sol·licitar permisos a altres administracions implicades, per la qual cosa l'Ajuntament declina de qualsevol tipus de responsabilitat.

En aquest sentit, Luque remarca que aquest tipus d'actuacions en època de cria estan prohibides "les face qui les face". "L'Ajuntament de Canet no pot eximir-se de responsabilitats ja que estan realitzades dins del seu nucli urbà i han hagut de atorgar permís de llicència", conclou.

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.