Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

la porta verda

Viatge per l’origen de l’Univers de la mà de Rodríguez-Prieto

La ponència, emmarcada a la tercera edició del Cicle de Conferències sobre Canvi Climàtic, es converteix en una classe magistral

 

La mirada amplia  i atenta el públic que assistia a la ponència de Conxi Rodriguez-Prieto   integrada al III Cicle de Conferències sobre Canvi Climàtic i Recursos Energètics. Un viatge per l’origen de l’Univers titulat “Del no-res a la vida: l’origen de l’Univers humà i dels éssers vius” i explicat per una gran comunicadora que ja va captivar-nos a l’anterior cicle mostrant tota el fascinant i fràgil equilibri dels fons marins. Amb una introducció a  la xerrada a càrrec de l’escriptora Alícia Coscollano i Masip, la biòloga se centrava, en aquesta ocasió, a l’origen i formació de  l’Univers humà i a constatar, novament, que som pols d’estels. El cataclisme còsmic, el Big Bang, la densa matèria que viatjava per l’espai.

A mesura que transcorria el temps i la matèria es refredava, van començar a formar-se tipus d'àtoms –partícules essencials, segons Rodríguez-Prieto-, més diversos, i que aquests finalment es van condensar en les estrelles i galàxies del nostre univers present. La brillantor de la radiació de fons de microones còsmiques, que pot trobar-se en tot l'univers, es pensa que és un romanent tangible de les restes de llum del Big Bang. Rodríguez-Prieto projectava diferents diapositives que mostraven tota la bellesa de nebuloses, galàxies -la nostra-, vies làcties, cometes i diferents estels que es troben, certament, a distàncies exorbitants de nosaltres. La matèria fosca també era un concepte en el qual Rodríguez Prieto explicava, així com els períodes de glaciació que ha patit el planeta. Una cosmovisió que ampliava la nostra mirada i deixava la empremta del petits que som en un univers inabastable, alhora que també minimitzava els conflictes humans atesa la situació actual de canvi climàtic en la qual estem immersos .

La ponència de Rodríguez-Prieto és una més de les que ofereix aquest cicle que arriba a la seua tercera edició “oficial” i que continuarà amb la conferència de Ferran Puig Vilar a Xilxes –ciutat que també s’ha incorporat a les xerrades-, i , ja al setembre, la ponència al voltant  del cinquè contenidor –el de residus orgànics-, que tindrà lloc a Benicarló sota el títol “Al suelo lo que es del suelo”, a càrrec de Maria de Vicente.  

Cal destacar que el cicles són possibles gràcies a la implicació de Ecologistes en Acció, el digital La Calamanda , Ecologistes del Sénia, i, en el cas de Benicarló, del col·lectiu Cultural Alambor i la col·laboració de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament .

Així mateix,  remarcar que el seu objectiu és apropar-nos i conscienciar sobre la fragilitat i la interconnexió dels diferents sistemes mediambientals que sustenten la vida dels éssers vius en un planeta finit, el nostre, del qual tindríem que tenir tanta cura com la que tenim del nostre espai més immediat, la nostra llar, i que es conserve en un estat saludable deuria de ser i esdevindré una qüestió prioritària.

 

 

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.