Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

express

Compromís demanarà la nul·litat dels judicis sumaríssims, la reparació i fons per exhumacions de víctimes

La coalició Compromís reclamarà al Senat la nul·litat dels judicis sumaríssims realitzats en la postguerra per part del franquisme, uns documents realitzats de forma exprés i sense garanties per als acusats que de vegades signaven la seua autoinculpació sota tortures, amenaces i vexacions

A més la formació valenciana demanarà restituir la seua dignitat. "Molts d'ells estan hui enterrats en fosses comunes, com la 113, que hem vist a Paterna (València), que suposa un exemple de la barbàrie, crueltat i maltractament cap a aquestes víctimes del franquisme que segueixen amuntegades de qualsevol manera sota calç mentre els seus familiars segueixen sense saber on es troben els cossos dels seus iaios, pares o familiars", ha explicat el portaveu de Compromís, Carles Mulet.

Una delegació de Compromís ha visitat el cementiri de Paterna, que va concentrar l'eliminació de persones que van lluitar més o menys de forma activa per la legitimitat republicana o simplement van ser càrrecs de la dreta republicana, representants del poble o acusats mitjançant delacions, de vegades molt dubtoses, de col·laboració amb la República o ajusticiats guiats per la venjança.

"És el Ministeri de Justícia qui pot anul·lar aquests judicis. Per això els partits polítics democràtics hem de pressionar per reparar aquestes situacions després de 40 anys de Democràcia i per això hem de treballar des de totes les institucions per anul·lar de forma efectiva aquests judicis, tornar la dignitat i honor a persones que van ser eliminades de forma organitzada el 1940 i anys posteriors i les seues famílies, que van ser estigmatitzades com a rebels, i les generacions futures vegen la història correctament, com van fer després del nazisme", ha indicat Mulet.

Partides per a exhumacions

Mulet ha recordat com el PP va acabar amb les minses partides per exhumacions que va obrir el Govern socialista en aplicació de la acomplexada i coixa Llei de Memòria Històrica, de tan sols 2 milions d'euros per a un país amb centenars de milers de morts i desapareguts en la Guerra "mentre el Govern manté partides similars per al manteniment del mausoleu franquista del Valle de los Caídos, condecorar verges o filofranquistes i per a la Guàrdia Mora de Franco".

Mulet ha reclamat "recuperar aquesta memòria", i ha assenyalat que "els crims del franquisme encara no s'han resolt, i ens trobem amb fosses comunes on els familiars han de buscar-se la vida per intentar recuperar les restes dels seus parents. Per sort a Valància tenim una diputació sensible que ha obert subvencions per a aquestes associacions d'afectats, mentre molts ajuntaments de tot Espanya segueixen sense eliminar nomenclatura franquista dels seus carrers i per això no dubtarem a portar-los a la Fiscalia si no atenen els requeriments que se'ls han enviat des del Senat. Sempre topem amb el mur del PP, que no ha trencat amb el franquisme, de manera que anunciem que no pararem fins que no siga l'Estat qui es faça càrrec d'actuacions com anul·lar els judicis sumaríssims, les exhumacions i reparació a les famílies de les víctimes".

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.