Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

express
La XX Trobada d’Economia de les Terres de l’Ebre destaca els nous conceptes econòmics

La XX Trobada d’Economia de les Terres de l’Ebre destaca els nous conceptes econòmics

Més enllà dels beneficis ambientals l’economia circular pot ser un nínxol de nous llocs de treball

Aquest nou concepte econòmic proposa re-pensar el producte des de l’inici amb l’objectiu de reduir-ne el cost energètic i el residu final

El concepte de l’economia circular cada vegada està més present a la societat actual, per imperatiu legal ja que la normativa europea és cada vegada més exigent pel que fa a l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, la utilització de recursos naturals i la generació de residus, i també per conscienciació social, ja que el model econòmic global és altament consumidor de recursos i això a mig i llarg termini tindrà uns efectes devastadors per al planeta tant pel que fa a l’esgotament de matèries primeres com pel que fa a la generació de residus que el medi ambient té dificultats per assimilar. “Si continuem amb aquesta dinàmica esgotarem els recursos de 2 ó 3 planetes com la terra”, apunta Anabel Rodríguez, directora executiva de la Fundació Economia Circular que ha pronunciat la ponència principal de la XX Trobada d’Economia de les Terres de l’Ebre, celebrada aquest matí a l’Aula Magna del campus Terres de l’Ebre de la URV.  Rodríguez ha apuntat dades com que a nivell europeu un 28% dels residus que es generen acaben a l’abocador, mentre que a l’Estat espanyol aquesta xifra és d’un 50% i que el repte és arribar al residu zero.  De totes maneres amb reciclar o reutilitzar ja no n’hi ha prou, el que proposa l’economia circular és repensar el producte des del principi: des del disseny per fer-lo més sostenible a l’hora de produir-lo, transportar-lo o de garantir-li una segona vida a través del reciclatge o la reutilització.

Però al marge dels beneficis ambientals, l’economia circular es perfila com un nínxol de nous llocs de treball. Així es calcula que gràcies al desenvolupament d’aquest nou concepte econòmic es preveu que dins la Unió Europea es crearan entre 1 i 2 milions de nous llocs de treball, i a l’Estat espanyol uns 200.000. En aquest sentit, Rodríguez ha assenyalat que pot ser un tema especialment interessant per als futurs graduats en Administració i Direcció d’Empreses (ADE), bona part del públic assistent a l’Aula Magna. “La nova normativa fiscal, estadístiques i assessorament, poden ser àmbits a explorar”, ha afegit Rodríguez.

Organitzada pel Departament d’Economia de la Facultat d’Economia i Empresa de la URV i la Càtedra d’Economia Local i Regional (CELiR) de la URV, en aquesta vintena trobada també han intervingut  Joan Antoni Blanch, ecodissenyador tortosí; Julio Rodríguez responsable de R+D+I i Sostenibilitat. CENFIM—clúster del moble i centre d’innovació en hàbitat de la Sénia; Margarida Wessels, fundadora de La Segona Volta, una associació sense ànim de lucre que té com objectiu la recuperació d’objectes que no s’utilitzen; i Oriol Guimerà, director d’Estratègia de l’Escola Design d’IED de Barcelona.

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.