Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

express
Rememorant el dia de Pasqua

Rememorant el dia de Pasqua

Associació Cultural Jaume I

«El dia de Pasqua la ciutat restava deserta. Tota la població sortia al camp a menjar-se la mona. La gent adinerada i benestant se n’anaven a les torretes que tenien de propietat o llogades, pels poblets dels voltants.

La gent treballadora s’aplegava en colles de famílies, de veïns o de companys de treball i sortia cap al camp o les partides del terme. Llogaven fogons i atuells de cuina per coure’s la berena que portaven, o bé es feien arròs a les tres pedretes i coïen la carn a la brasa o a la llosa. Feien molta gresca i cap al tard, desprès de menjar-se la mona , que era per berenar, tornaven a casa. La majoria anaven a peu. Hi havia colles que portaven un carro per carregar els estris de cuina i el menjar, i perquè hi pugessin les dones i la mainada , si es cansaven. Les colles que anaven en carro solien portar una cassola o una paella immenses per fer l’arròs . La duien posada a la part del darrera del carro, ben lligada, i al seu voltant, graelles, paelles , cullerots i d’altres estris semblants, distribuïts de manera més o menys artística, segons el gust del qui guarnia el carro.« (Extret del costumari català)

Era una festa de germanor, i sobretot la gent celebrava la vida sobre la mort o festa del renaixement, el triomf de la resurrecció sobre la mort que representa la quaresma. Potser es donava la benvinguda a la primavera.

Aquesta festa, al País Valencià, s’allarga fins al dilluns següent festivitat de Sant Vicent, i encara que la festivitat de Sant Vicent es el 5 d’abril, per una seguit de circumstàncies,sobretot per no coincidir la festa amb la quaresma, com ens aclareix el Costumari Català, es perllonga tota la setmana. I diu el Costumari:

«La ciutat de València celebra avui la festa del seu Sant, fill i patró, de la ciutat. La diada d’aquest Sant s’escau el dia 5 d’abril, però, com que aquesta data cau dins de la Quaresma, d'ací que per tal de poder-la festivar amb més pompa i sense les restriccions a que força aquell període penitència i d'abstinència, hom la trasllades al dia d’avui».

La festa de la Pasqua, podem dir que ha canviat, però tot i això resta ben viva a les nostres contrades, sobretot en la costum de sortir la gent al camp i en fer mones, micos i farinades.

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.