Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

activisme
Femme Força impulsa una biblioteca feminista a Vinaròs

Femme Força impulsa una biblioteca feminista a Vinaròs

L’associació Femme força ha impulsat la idea de generar un espai dins de la biblioteca municipal destinat a obres de qualitat  vinculades al feminisme

alícia coscollano i masip

 Amb alguns títols ja en ment, l’associació feminista de Vinaròs ha realitat algunes sugerències quan a títols possibles que passaran  a conformar aquesta categoria que tractarà ampliament la matèria  a la Biblioteca.  Com ha explicat la presidenta de l’associació, Lara Domènech, l’objectiu és que els usuaris i persones interessades puguen fer-se una idea exacta, “la idea es que veritablement hagi un coneixement real sobre este tema i de qualitat a l’abast del públic”.

La iniciativa es pretenia en un primer moment que adoptés forma de moció per tal de ser debatuda en sessió plenària, però  “ha hagut consens entre tots els grups polítics, així que hem decidit presentar-la directament, i esperem que serveixi per a complementar quelcom que ja s’estava duent a terme, ja que altres anys hem muntant una petita taula amb títols que tampoc no es poden catalogar com literatura feminista si contenien títols variats i diversos vinculats al món de la dona”.  

La proposta realitzada per Femme força anirà dirigida a la regidoria competent per tal que puguen dedicar o dotar una partida per tal de materialitzar la catalogació de literatura  feminista a l’abast dels usuaris. Assajos, teoria o títols més assequibles per a qualsevol que vulga iniciar-se o rebre una informació de qualitat.

Batucada feminista

D’altra banda, des de l’associació també estan ficant en marxa una batucada. Com comenta Charo Domínguez, “hem començat per l’escola d’Adults, que ja tenen una escola de batucada, i algunes de nosaltres estem aprenent, però el que important és les ganes que tenim, a vore si aconseguim ser més gent i que s’animen els més joves”. “Volem disposar d’una batucada pròpia feminista”, indicava.

Creixement de Femme força

La instal·lació de les 79 creus representant a les dones mortes al llarg d’una dècada a la platja del Fortí ha suposat un punt de inflexió per a l’associació feminista de Vinaròs. El nom Femme força va ser  recollit pels principals mitjans de comunicació, obtenint una gran repercussió mediàtica. El treball diari, però, continua, perque encara queda molt per fer. Com comenta Lara, cal continuar donant passes per donar visibilitat a  la dona, “amb la instal·lació volíem cridar l’atenció a nivell local, però el cert es que no esperàvem tanta repercussió mediàtica”. “va ser positiu, perque un dels objectius que tenim com associació és visibilitzar-nos a nosaltres mateixa, ja que com moltes associacions feministes, es realitzen projectes, però és estrany que siguen nombrats, o que tinguen molt de ressò”.

L’associació continua creixent i es manté amb una quota de les sòcies, que poden realitzar també un pagament fraccionat al llarg de l’any. Tot i així, Domènech destaca que es pot participar igualment, encara que no se siga sòcia formal, en les activitats que organitzen des del col·lectiu.

Actualment l’associació està en un període d’autoformació, “ha estat tot molt ràpid i hem empres accions molt exigents, que requereixen molta atenció i dedicació”. La moció que volien presentar al ple de la creació de la Biblioteca era una, ja assolida atesa la confluència entre els partits, i queda la de la nomenclatura dels carrers de Vinaròs. En aquest sentit, Domènech indica que la idea es que els carrers de Vinaròs visibilitzen també les dones que han tingut un significat i una presència a Vinaròs i què, dissortadament, actualment no tenen cap reconeixement en aquest sentit.

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.