Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

activisme

Barris més habitables, un repte per a la societat del segle XXI

El Manual per a la integració cultural de les diferents constel·lacions comunitàries que posa l’accent en la participació ciutadana com a “única sortida” per a construir una societat millor i “assolir una democràcia més plena”

alicia coscollano

L’auditori municipal de Vinaròs acollia ahir dimarts a la tarda la presentació del Manual ‘Hagamos de nuestro barrio un lugar habitable, manual de intervención comunitària en barrios’, amb la presencia de Josep Buades SJ. Director de la fundación CeiMigra i coordinador del llibre i d’Albert Mora, tècnic de immigració a l’Ajuntament de Benicarló i professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social a la Universitat de València. La presentació del manual, a càrrec del departament de Benestar Social de l’Ajuntament de Vinaròs, perseguia mostrar la necessitat de contemplar i integrar  la diversitat cultural i les seues constel·lacions comunitàries.

El manual compta, a més d’altres autors, amb la participació i coordinació de Carlos Giménez director del Institut Universitari de Investigació sobre Migració, Etnicitat i Desenvolupament Social, (IMEDES – UAM), aspecte molt destacat, tant per Buades com per Mora.

Dona immigrant  i participació ciutadana

Boades realitzava una aproximació al contingut del llibre, que es divideix en capítols i consta de dues part. Així, alguns capítols integrats dins de la primera part del manual recullen diferents investigacions de camp, també en barris, i s’han publicat amb la intenció d’exposar i traslladar conceptes  com ara situar a la persona més enllà de la immigració, dinamitzar dins d’un context de crisi, reflexionar sobre la convivència ciutadana intercultural en nuclis d’alta diversitat o el dedicat a les dones com a  creadores d’una convivència intercultural, per citar tan sols uns exemples.

Per la seua part, Mora exposava el contingut d’alguns dels capítols, com els dedicats a les dones, remarquen la visió paternalista que des d’aquí dediquem a les dones immigrants, un capítol de “meditació” sobre la nostra perspectiva de gènere, en el qual, com destacava Mora, “adverteix del perill de la nostra mirada, creiem que aquestes dones comencen a estar en societat quan arriben aquí, tenim una visió paternalista, però són dones molt fortes i han empres lluites que mols de nosaltres, homes i dones, mai no seriem capaços ni de somiar”.  

Mora també feia referència als treball que se està duent a terme a l’Ajuntament de Bencarló -mitjançant SENDAS-, a l’Ajuntament de Vinaròs -a través de Xarxes-, o  a l’Ajuntament de Peníscola, “tenim sort de comptar amb municipis que disposen de programes com aquest”, indicava.

D’altra banda, Mora posava l’accent en la participació ciutadana com a única sortida de la situació actual, “probablement estem en aquesta ciris precisament, per la poca participació ciutadana que ha existit”, matisava.  Mora també lamentava que el canvi de sigles polítiques, o simplement de corporació, en alguns consistoris deixaren estancades la continuïtat en aquest tipus de projecte, més necessaris que ami, donada la diversitat cultural que acullen actualment les nostres ciutats.

El poder ciutadà

“El text del manual és fonamental per articular el poder ciutadà”, precisava Mora, i ofereix, a més, “solucions per a les bases socials”. El tècnic de Immigració remarcava la necessitat de integració, no tan sol cultural, i la importància de l’exercici de la ciutadania, així com la implicació dels veïns en el destí de la ciutat, un circumstància que no s’han donat amb massa freqüència, “bé perquè  no s’ha trobat el camí, bé perquè han segut apartats” o, com apuntava, degut a una manca de interès.

Així , Mora opinava que per a gaudir d’una democràcia més plena cal la implicació ciutadana “no sols val el vot cada quatre anys, sinó cal oferir una incidència real”. Per aconseguir-ho, és fonamental el treball a tres bandes entre ciutadania, administració i professionals, “una relació de vegades complicada que requereix d’un treball seriós, treballar des de l’honradesa i el compromís”.  En aquest sentit, el manual també incideix en com construir foros ciutadans

El manual aporta exemples pedagògics ja que s’han aplicat alguna de les premisses que el llibre extrau de les diferents investigacions en barris amb “presència de immigració extraordinària” obtenint grans resultats. A més, es mot recomanable per estudiants  universitaris de graus com Antropologia o Sociologia. “Tenim grans reptes que no aconseguirem sinó és mitjanánt una democràcia més participativa”, cloïa Mora.

El Manual es pot descarregar de manera gratuïta a la web www. ceimigra.net, o sol·licitant-lo a l’Editorial Tirant Lo Blanch.

 

 

 

 

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.