Col·labora

Vols col·laborar i donar el teu suport a La Calamanda? Volem continuar informant-te i complir amb un gran repte: el de oferir-te una informació de qualitat i independent.

Necessitem de tu i de gent que crega amb aquest projecte. Informa't

Caixa Vinaròs: 95 3174 5899 9420 4185 8016

Caixa Rural Benicarló: IBAN ES63 3162 1299 2916 3740 8715


606 85 34 89 // 652 95 35 31

activisme
La fórmula màgica funciona, encara que es conegui el truc

La fórmula màgica funciona, encara que es conegui el truc

Sobre la sentència del Suprem que avala la clàusula per indemnització per a la Plataforma Castor

Nota de premsa d’Ecologistes en Acció

La indemnització multimilionària que l'Estat haurà de pagar en el cas del tancament de la Plataforma Castor és l'últim i més flagrant exemple d'unes polítiques que sobre-protegeixen els interessos particulars d'empreses enfront del ben comú i la defensa del medi ambient. La sentència del Tribunal Suprem, donada a conèixer aquesta setmana, recorda que una clàusula de compensació per a l'empresa concessionària va ser inclosa de manera voluntària i ha de respectar-se. Una nova càrrega per a unes arques públiques que assumeixen els fiascos d'autopistes de peatge, aeroports, circuits automobilístics.

La fórmula màgica segueix funcionant encara que ja es conegui el truc. Empreses que assumeixen la construcció o explotació d'obres i infraestructures amb la seguretat que l'Estat acudirà al rescat si el negoci no marxa. Ha tornat a ocórrer amb el magatzem subterrani de gas situat a vint quilòmetres de Vinarós, a la província de Castelló. En la concessió d'explotació a Escal UGS, S.L. es va incloure una clàusula de compensació en cas de caducitat o extinció de la concessió per dol o negligència imputable al mateix.

Diversos anys, centenars de moviments sísmics i un tancament temporal després, el Tribunal Suprem considera que aquesta condició segueix en vigor i és legal, encara que el Ministeri d'Indústria pretengués anul·lar-la. En la sentència del passat 14 d'octubre, el tribunal deixa una oportunitat oberta en indicar que es podria anul·lar la indemnització depenent “en definitiva, de la concreta causa que ha llevado al final de la concesión; de en qué haya consistido la conducta dolosa o negligente de la empresa; de la gravedad o trascendencia de dicha conducta para la explotación y para las propias instalaciones que revierten al Estado”.

Però més important encara és el que recorden els jutges, que es tracta d'una clàusula que perfectament podria no haver-se inclòs. En altres ocasions s'han atorgat concessions que excloïen tota compensació al concessionari en cas de culpa o negligència i el Tribunal Suprem ha avalat la legalitat d'aquesta previsió, com han volgut subratllar els magistrats en la seva sentència.

En tot cas, plou sobre mullat i a favor d'interessos empresarials. El rescat públic de les autopistes de peatge ruïnoses; l'assumpció –a través de Caja Castilla-la Manxa– de la major part del cost del ruïnós aeroport de Ciudad Real; de projectes com el circuit de Fórmula 1 a València, amb sustanciosas pèrdues de fons municipals i beneficis per a les empreses privades… Una llarga relació que demostra que, efectivament, la fórmula funciona i sempre en el mateix sentit.

La Calamanda no es fa responsable de les opinions emeses a través dels articles dels col·laboradors o de les declaracions dels invitats, ni les acceptem com a nostres ni tampoc tenim perquè compartir-les. Queden, per tant, emmarcades en el dret a la llibertat d'expressió, un dret que tampoc no contempla insults ni desqualificacions personals, més enllà del que implique una crítica a una gestió determinada.